Redactie Trends
Bundesbank fluit Draghi krachtig terug
De in het vooruitzicht gestelde superbazooka is niet eens een waterpistooltje. ECB-voorzitter Mario Draghi gaat af als een gieter.
Het wit konijn dat uit de hoge hoed van Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), ging komen om de eurozone definitief uit de crisis te tillen, is een bijzonder mager beestje geworden. Vorige week in Londen kondigde Draghi aan dat de ECB alles zou doen om de euro te redden en dat “het genoeg zou zijn”. Prompt ontstonden torenhoge verwachtingen omtrent wat Draghi en de ECB in petto hadden.
Donderdagnamiddag liep de persconferentie van de ECB-voorzitter, volgend op de vergadering van de raad van bestuur van de ECB, dan ook uit op een enorme ontgoocheling. De risicopremies voor het papier van landen als Spanje en Italië is onaanvaardbaar hoog, zo orakelde Draghi. De politici moeten dringend hun huiswerk doen rond de activering van het Europese stabiliteitsfonds (ESM). In haar huidige vorm kan dat ESM onmogelijk een tegenpartij zijn voor de ECB, aldus Draghi. En dat was het dan … De superbazooka die Draghi zou bovenhalen bleek niets eens een waterpistooltje.
Een activering van het programma waarbij de ECB zelf papier van noodlijdende landen gaat opkopen (het zg. SMP-programma)? Geen woord. Een nieuwe ronde van LTROs om via de banken voor de nodige verse fondsen voor de opkoop van staatspapier te zorgen? Geen woord. En dus over samenwerking met ESM, onder welke vorm dan ook, enkel maar de verwijzing zoals hierboven aangegeven.
Het is dus zonneklaar dat de Duitse Bundesbank de voorbije dagen Mario Draghi krachtig teruggefloten heeft. Op diverse manieren liet de Bundesbank in de dagen na de Londense uitval van Draghi weten dat ze absoluut geen heil zag in de diverse beleidsopties die onmiddellijk begonnen te circuleren. De reputatie van de ECB-voorzitter krijgt nu forse klappen. Het is nu heel duidelijk dat de man niet langer spreekt voor het geheel van de ECB.
De markten reageren voorspelbaar. Nog tijdens de persconferentie van Draghi schoten de rentevoeten van Spanje en Italië omhoog, net als de spreads met Duitsland.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier