Buitenlandse bedrijven investeren recordbedrag in Vlaanderen

Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van FIT © Bart De Waele
Flanders Investment & Trade
Trends Information Services

Trends Information Services verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

20 februari 2019, 15:10 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:01

Vorig jaar investeerden buitenlandse bedrijven 4,24 miljard euro in Vlaamse vestigingen. Dat is een nieuw record én een verdubbeling tegenover 2017. “Bemoedigend nieuws”, vindt Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van Flanders Investment & Trade (FIT), het agentschap dat buitenlandse bedrijven overtuigt om in Vlaanderen te investeren. Om het belang van buitenlandse investeerders te onderstrepen, richt FIT de schijnwerpers op enkele opvallende projecten tijdens de zevende editie van de Foreign Investment Trophy.

“Vlaanderen slaagt erin zich te positioneren als een aantrekkelijke investeringslocatie in tijden van geopolitieke en socio-economische onzekerheden”, vertelt Claire Tillekaerts. “Ondanks de vele uitdagingen – zoals de nakende brexit, migratie en de toenemende spanningen aan de Europese buitengrenzen – vinden buitenlandse investeerders almaar makkelijker hun weg naar Vlaanderen.”

Jobs en expertise

Daar zit ook het werk van FIT voor iets tussen. Het agentschap heeft ruim 100 aanspreekpunten wereldwijd om een dubbele missie waar te maken. Claire Tillekaerts: “Enerzijds helpt FIT Vlaamse bedrijven bij hun export en internationalisering. Anderzijds trekken we buitenlandse bedrijven aan naar Vlaanderen. Belangrijk, want dat versterkt onze economie, creëert tewerkstelling en injecteert nieuwe expertise in onze bedrijfswereld. Zo zorgden buitenlandse investeringen vorig jaar voor 5.339 directe jobs. Dat is quasi evenveel als in 2017, toen buitenlandse investeringsprojecten nog het hoogste aantal jobs in 15 jaar creëerden.”

Niet alleen moedigt Vlaanderen onderzoek en ontwikkeling aan met steunmaatregelen, de regering voert ook een sterk clusterbeleid.

Innovatief Vlaanderen

Een andere opvallende tendens: behalve in productie investeren buitenlandse bedrijven vooral in onderzoek en ontwikkeling. “Vlaanderen is een Europese koploper voor innovatie”, aldus Claire Tillekaerts. “Niet alleen moedigt Vlaanderen onderzoek en ontwikkeling aan met steunmaatregelen, de regering voert ook een sterk clusterbeleid dat innovatieve samenwerkingen tussen private, publieke en academische spelers stimuleert. De internationaliseringstrategie ‘Vlaanderen Versnelt’ zet dit alles extra kracht bij en focust op vijf Vlaamse sectoren: Life Sciences & Health, Voeding, Engineering & Technology, slimme logistiek, en duurzame materialen & chemie. Zo zetten we onze regio op de kaart als een topbestemming voor innovatie in hoogtechnologische domeinen.”

Stem op uw favoriete buitenlandse investering in Vlaanderen

Op maandag 18 maart organiseert Flanders Investment & Trade (FIT) de zevende editie van de Foreign Investment Trophy, een exclusief evenement dat plaatsvindt in het Deloitte Gateway Office op Brussels Airport.

Vier bedrijven maken er kans op de Foreign Investment of the Year Trophy 2019. Op de volgende webpagina’s stellen we ze graag aan u voor. Stemmen voor uw favoriet kan op www.foreigninvestmenttrophy.be. Het bedrijf met de meeste stemmen van het publiek en de jury mag de trofee mee naar huis nemen. Verder reikt FIT de Newcomer of the Year Trophy uit en ontvangt het Japanse Daikin de Lifetime Achievement Trophy als erkenning voor ruim 45 jaar investeren in Vlaanderen. Wie denk jij dat zou moeten winnen? Bekijk de genomineerden en breng uw stem uit.