BUITEN ADEM

Frisk International verhuist van Aarschot naar Haasrode. Delokalisatie bij gebrek aan industriegronden.

Frisk International, de producent van ademverfrissende pastilles die in 1996 goed was voor meer dan 1 miljard frank omzet, verhuist. Directeur-generaal Laurent Mercier van Frisk stelde in 1996 nog een nieuwe fabriek in Aarschot in het vooruitzicht. Elk Frisk-doosje draagt de mededeling Made in Belgium, en dat schept wereldwijd vertrouwen. Delokalisatie naar een lagelonenland sloot Mercier dan ook uit. Bovendien wou Mercier niet alleen dat Belgische label houden, maar ook de leveranciers én het personeel van Aarschot. “Onze toegevoegde waarde zit in de ploeg waar we het nu mee doen,” stelde Mercier midden vorig jaar.

Vandaag ziet de toekomst er enigszins anders uit. Frisk verhuist nog dit jaar naar een volledig nieuw bedrijfsgebouw op het industrieterrein van Haasrode. De onderneming heeft nochtans altijd gesteld dat ze in Aarschot wou blijven : alleen er was geen vierkante centimeter industriegrond beschikbaar. En Frisk had, toen het nieuwe Aarschotse college aantrad, gevraagd snel naar uitbreidingsmogelijkheden te zoeken. Het bedrijf had minstens drie hectaren extra grond nodig. Maar die zijn er niet.

“Klopt,” zegt Frans Deboes ( CVP), schepen van Economie. “De Frisk-directie drong al geruime tijd aan op een nieuwe vestigingsplaats in Aarschot. Omdat er inzake nieuwe bedrijfsterreinen geen concrete vooruitzichten zijn, moest het bedrijf elders zoeken.”

Deboes weet wat dat voor Aarschot betekent : er verdwijnen zo’n 100 banen, vooral voor laaggeschoolden, maar ook een aantal mogelijke tewerkstellingskansen. Bovendien brengt de verhuis naar Haasrode voor heel wat arbeiders transportproblemen mee. “Het traject Aarschot-Haasrode duurt een kwartier met de wagen, tenzij je tijdens de spits over de A2 moet,” weet Deboes.

Deboes heeft intussen een oplossing. Die komt weliswaar te laat voor Frisk, maar misschien tijdig voor andere bedrijven die ook om uitbreidingsmogelijkheden vragen : een herziening van het gewestplan. “Zo kunnen zeventien hectaren landbouwgrond, palend aan het industrieterrein Nieuwland, door de industrie worden ingenomen. Ja, ik weet dat dat gevoelig is, maar werkgelegenheid is dat ook.”

Deboes is onlangs, met enkele andere bedrijven uit Aarschot die ook willen uitbreiden, bij minister van Ruimtelijke Ordening Eddy Baldewijns ( SP) geweest. “Om te weten of een herziening van het gewestplan kans maakt. Interleuven, de intercommunale die het industrieterrein Nieuwland beheert, wil immers 1 miljoen frank van Aarschot om het uitbreidingsdossier aan te maken. We willen geen zinloze kosten maken, dus willen we van de minister weten of we kans maken op een herziening van het gewestplan.”

Detail : Aarschot is lid van de intercommunale. Haasrode ook. De één zijn brood ?

LAURENT MERCIER (FRISK INTERNATIONAL) Weg uit Aarschot bij gebrek aan industriegrond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content