BUBBA STAPT IN DE LEGENDE

Bubba Watson heeft zondag zijn eerste major gewonnen, en het was niet de minste: de US Masters op de Augusta National. Hij haalde het in de play-off van de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen. Watson, die de reputatie heeft onwaarschijnlijke slagen te laten slagen, speelde een beslissende par toen zijn bal op een bed van dennennaalden was beland. Het was een uiterst moeilijke slag, want hij moest de bal haast op de millimeter precies raken om hem daar weg te krijgen.

Het gebeurde op de tweede hole van de play-off, het nummer 10 par 4, en beide spelers hadden hun drive langs de rechterkant gespeeld. Oosthuizen sloeg zijn tweede bal te kort naar de green, nadat zijn bal door een gelukkige bots tegen een boom in de kleine rough was beland en kon niet beter dan een approach-putt. Watson zat diep tussen de bomen, maar benutte de opening op meesterlijke wijze. Hij sloeg een zeer harde draw met een wedge tot op drie meter van de vlag en had de luxe om de resterende afstand naar het gat te kunnen dichten met twee putts.

Bubba Watson, 33 jaar en afkomstig uit Bagdad in Florida, viel in de armen van zijn caddie en barstte uit in tranen. Hij is nog maar de derde linkshandige die de Masters wint, na zijn landgenoot Phil Mickelson (2004, 2006 en 2010) en de Canadees Mike Weir (2003). In de golfwereld wordt hij als een fenomeen beschouwd omdat hij helemaal alleen leerde golfen en daarbij totaal geen respect had voor de klassieke overtuigingen over techniek. Op de Augusta kwam dat goed van pas. “Om van tussen die bomen te raken, bedacht ik een waanzinnige slag en voerde ik die ook uit. Dankzij die slag won ik het toernooi.”

Oosthuizen, de winnaar van de British Open in 2010, moest de duimen leggen toen zijn tegenstander die magische slag had bovengehaald. “We speelden beiden goed, maar met zo’n slag verdiende hij de overwinning.” De twee finalisten eindigden tien slagen onder de par. De Engelsman Lee Westwood speelde acht onder de par, net zoals de Amerikanen Mickelson en Matt Kuchar. Dan volgde de Zweed Peter Hanson, die zaterdagavond nog het klassement aanvoerde.

Met zijn overwinning wordt Watson de achtste speler op rij die voor het eerst een major wint: een nieuw fenomeen sinds het einde van het tijdperk dat werd gedomineerd door Tiger Woods. De vroegere nummer één van de wereld, die de US Masters vier keer won, zette zijn slechtste prestatie ooit neer in het toernooi. Hij eindigde vijf slagen boven de par, veertigste met de Noord-Ier Rory McIlroy. Beiden werden ze voor het toernooi bij de grote favorieten gerekend. Voor de spectaculaire noot zorgden de Amerikaan Bo Van Pelt en de Australiër Adam Scott, die beiden een hole in one sloegen.

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content