Brusselse horeca houdt beter stand na aanslagen dan eerst gedacht

© iStockphoto

In de eerste weken na de terreuraanval op 22 maart waren doemscenario’s te horen over de toekomst van de Brusselse handel en horeca. Die blijken nu merkwaardig goed te hebben standgehouden.

Het Nieuwsblad en De Standaard brengen het nieuws vrijdag op basis van cijfers over het aantal faillissementen en stopzettingen over de periode januari-augustus. ‘We zijn aangenaam verrast’, aldus Christine Mattheeuws, voorzitter van ondernemersfederatie NSZ.

Data van Roularta Business Information leren Mattheeuws dat in Brussel in de eerste acht maanden van het jaar 165 handelszaken failliet zijn gegaan – het laagste aantal sinds 2012 – en nog eens 480 hun activiteit zelf hebben stopgezet (ook het minste sinds 2012).

Geen meltdown

Ten opzichte van dezelfde periode in 2015 gingen er 22% minder bedrijven failliet en zetten 11% minder firma’s zelf hun activiteiten stop. Bovendien nam het aantal startende handelaars toe met 2 procent, tot 576.

Ook in de Brusselse horeca was er geen meltdown, bleek al uit cijfers van het handelsinformatiekantoor Graydon. In de eerste acht maanden gingen 254 horecazaken failliet, precies evenveel als in 2015.

De steunmaatregelen die de federale regering een maand na de aanslagen heeft toegezegd, hebben zeker geholpen, zegt Mattheeuws. ‘Maar die vallen eind dit jaar weg. We vrezen dat de echte klappen nog moeten komen.’ (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content