Brussel woonstad

De Brusselse kantorenmarkt heeft het nog altijd moeilijk. Maar de woningmarkt in de hoofdstad floreert. Dat blijkt niet alleen uit de soms torenhoge prijzen. maar ook uit de grote interesse van projectontwikkelaars.

De residentiële vastgoedmarkt in de hoofdstad en het Brussels Gewest is fundamenteel anders dan die in Vlaanderen en Wallonië. Zo ligt het percentage eigenaars dat ook zelf in zijn eigendom woont, er erg laag. Het blijft er ruimschoots onder 50 procent. Voor heel België ligt dat cijfer rond 70 procent en in Vlaanderen evolueert het richting 80 procent. Een ander opvallend kenmerk van Brussel: volgens de gewestelijke indicatoren zou 40 procent van het huurbestand in handen zijn van slechts 5 procent van de verhuurders.

Een blik op de prijsstatistieken leert ook dat Brussel naar Belgische normen duur is. De gewestelijke referentieprijs van de appartementen is onlangs boven 300.000 euro uitgestegen. Vijf van de negentien gemeenten — Elsene (315.000 euro), Oudergem en Sint-Lambrechts-Woluwe (320.000), Ukkel (340.000) en Sint-Pieters-Woluwe (360.000) — hebben die grens al ruimschoots overschreden, waardoor hun appartementenmarkt afgesloten blijft voor een deel van de bevolking.

Reconversie

Nog een groot verschil met de andere gewesten is de positie van het kantoorvastgoed op de Brusselse vastgoedmarkt. Tot voor kort gold in Brussel vaak de regel dat winstgevende kantoren enkel gebouwd mochten worden als de ontwikkelaar zich ertoe verbond ook woningen en appartementen te ontwikkelen. Enkele uitzonderingen niet te na gesproken — onder meer de site van Tour & Taxis — liggen de commerciële kaarten tegenwoordig volledig anders. De vraag naar kantoren — en dus ook hun prijs — is in vrije val. Die van de middelgrote woningen daarentegen houdt goed stand en dat tegen marktprijzen die steeds meer wedijveren met die van de kantorenmarkt. Dat verklaart ook de talrijke reconversieprojecten in oude kantoorgebouwen en nieuwe residentiële ontwikkelingen op het Brusselse grondgebied.

In de Noordwijk, waar de grondregie van de stad Brussel tegenwoordig voorbeeldig werk verricht, komen steeds meer projecten die het stedelijke weefsel moeten herstellen: Tivoli (GOMB), Insula (Grondregie), UpSite (Atenor) en voordien Boreas en Gaucheret (Codic) in het aangrenzende Schaarbeekse kwartier achter het Noordstation. Aan projecten met verscheidene honderden woningen is er op dit ogenblik dus geen gebrek in dit vroeger weinig begeerde hoekje van de hoofdstad. Volgens Mohamed Ouriaghli (PS), de Brusselse schepen van Stadseigendommen, is het nu zaak om in de planning van middelgrote en sociale huisvesting ook te denken aan de noodzakelijke buurtdiensten zoals scholen, kinderdagverblijven, enzovoort.

Klooster in de schaduw

Aan de Etterbeeksesteenweg, in het hartje van de Europese wijk en op het raakpunt van Etterbeek, Elsene en Brussel, rijzen verschillende werven op uit de oude bedding van de Maalbeek. Ze zetten het voormalige Van Maerlantklooster helemaal in de schaduw. Dat stond tot voor kort moederziel alleen op het braakliggende terrein tussen de Belliard- en de Wetstraat.

Het meest imposante project is Belview, een woonproject van de projectontwikkelaars Allfin en BPI. Het wordt een gebouw van 80 meter hoog. In de toren van 24 verdiepingen en de tien blokken die eromheen worden gebouwd, commercialiseert Optima 272 wooneenheden. Alles bij elkaar gaat het om 29.000 vierkante meter (woon-)oppervlakte.

Niet ver daarvandaan zijn Capital Construct en SEL (Société Espace Léopold) aan het bouwen. Het project Etterbeek 64-66 van de gelijknamige onderneming zal zowat 6000 m2 aan woningen omvatten naar een ontwerp van Montois Architectes. In de daartegenover liggende Résidence de Pascale komen volgende lente 24 appartementen en drie handelsoppervlakten op het gelijkvloers ontworpen door Axent. Alles is al verkocht.

Op enkele huizenblokken daarvandaan, in de Livingstonestraat, start Cofin-immo binnenkort de reconversie van zijn kantoorgebouw in meer dan honderd luxeappartementen. 20 procent daarvan heeft al een koper gevonden.

PHILIPPE COULÉE

Aan projecten met verscheidene honderden woningen is er op dit ogenblik dus geen gebrek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content