Brussel rolt de loper uit

Voor de vijftiende keer trapt de Brusselse hedendaagsekunstscene het nieuwe seizoen op gang met een feestelijk opendeurweekend. Zich laten verrassen door kunst kan niet alleen in de 47 galeries, maar ook in de voormalige drukkerij van de Nationale Bank.

Met zijn vijftien lentes is het Brusselse Gallery Weekend een van de oudste evenementen in zijn soort, na het Berlin Gallery Weekend. Terwijl aan de begineditie een tiental galeries deelnamen, zijn dat er nu een kleine vijftig. Die evolutie toont ook aan hoe Brussel als stad voor hedendaagse kunst aan belang heeft gewonnen. “Sinds we onze galerie vijftien jaar geleden openden, is het Brussels Gallery Weekend een heel belangrijk event voor ons. Het trekt verzamelaars uit België en het buitenland aan. Bovendien waarderen we als galerie de passie van de Belgen voor hedendaagse kunst en de toewijding van verzamelaars bij het steunen van jong talent”, vertelt Almine Rech van de gelijknamige galerie.

Voor het vijfde jaar op rij zet de tentoonstelling Generation Brussels het talent van morgen in de schijnwerpers. De groepstentoonstelling bundelt het werk van twaalf kunstenaars rond het thema ‘zorg’. Daarnaast pakt het Brussels Gallery Weekend uit met een nieuwigheid: in de centrale ontmoetingsplek – die deze keer onderdak vindt in de modernistische, pas opengestelde gebouwen uit 1950 van de voormalige drukkerij van de Nationale Bank – is de expo Sculpture Factory met monumentale beeldhouwwerken te zien. Naast de twee tentoonstellingen vinden hier ook talks, conferenties en performances plaats.

Brussels Gallery Weekend, van 8 tot 11 september, op diverse locaties

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content