BrupowerGroene energie voor de Brusselaars

© Getty Images/iStockphoto

De nieuwe Brusselse energiecoöperatie Brupower wil hernieuwbare energie produceren en leveren aan de Brusselaars.

Wat is de missie? “We geloven dat de Brusselaars in deze energiecrisis niet langer passief willen toekijken, maar ook zelf een rol willen spelen in de energietransitie en willen investeren in lokale en duurzame energie”, zegt Chloë Verlinden, medeoprichtster van Brupower. “Overal groeit de vraag naar zonnepanelen. Lokale energieproductie vergroot de energiezekerheid. Bovendien worden we zo minder afhankelijk van energie-import en van grote commerciële spelers. Brupower wil investeren in hernieuwbare energie toegankelijk maken voor iedereen, door aandelen aan te bieden voor 50 euro.”

Heeft Brupower al productiecapaciteit? “Nee, we zijn net gestart”, zegt Chloé Verlinden. “We zoeken samen met gemeenten, bedrijven en organisaties naar grote daken waar we zonnepanelen kunnen leggen. De belangrijkste manier om grote hoeveelheden energie te leveren, is via windturbines.” Brupower is een van de 33 burgercoöperaties achter SeaCoop, dat deelneemt aan de aanbesteding van de Prinses Elisabethzone voor offshorewindparken in de Noordzee.

Hoeveel aandelen wilt u verkopen? “We zoeken de komende drie jaar 1,5 miljoen euro. Daarmee kunnen we 2.500 zonnepanelen plaatsen. Tegen 50 euro per aandeel gaat het dus om 30.000 aandelen. Wanneer onze productiemiddelen toenemen, kunnen we ook met de Brusselaars lokale energie beginnen delen en leveren. Dat kan voor velen interessant zijn, aangezien veel energieleveranciers, onder andere door de energiecrisis, de markt al verlaten hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content