BROUWERSTRADITIE HERSTELD
In Wieze wordt de brouwerij Van Roy gesloten, maar niet zo ver daarvandaan, in Buggenhout, brengt Manu De Landtsheer alles in gereedheid om nog tegen deze zomer met het brouwen te starten.
Een nieuwe brouwerij aan het Vlaamse firmament is een zeldzaamheid. Zegt initiatiefnemer Manu De Landtsheer : “In de zomer gaan we proefdraaien, tegen september volgt de plechtige opening van de brouwerij met de voorstelling van het nieuwe bier.”
De Landtsheer is bij bierdrinkers in Buggenhout en omstreken een gekende naam. Stamvader Balthazar De Landtsheer aanvankelijk scheepsbouwer begon in 1790 met het brouwen in het naburige Baasrode, een deelgemeente van Dendermonde, onder de naam Halve Maan. Omdat iedere zoon ook zijn brouwerij wou hebben, groeiden er uit die stambrouwerij drie nieuwe : één daarvan kwam in in Buggenhout, waar Emanuel, kleinzoon van Balthazar, in 1829 brouwerij De Zon oprichtte. Iets meer dan een eeuw later nekte de opkomst van de pils de brouwerij in 1940. Tot 1972 werkte men onder Adolf De Landtsheer, vader van Manu, verder als bottelarij voor de Mechelse brouwerij Lamot. Sindsdien deed men nog alleen aan verkoop langs vier eigen drankwinkels, distributie aan huis en via horecazaken. In totaal worden er jaarlijks zo’n 60.000 hectoliter aan drank verspreid.
Vertelt Manu De Landtsheer : “Ik wil nu de familiale brouwtraditie in ere herstellen. Ik ben er immers mee opgegroeid. Als klein kind ging ik wanneer ik maar kon ons vlakbij gelegen hopveld bewonderen en er meehelpen bij het oogsten. De traditie van 6 generaties wordt nu hersteld. Ik heb mij grondig voorbereid. De voorbije jaren zijn er in de streek vier brouwerijen weggegaan, er blijven er vandaag nog zes over. De regio heeft een biertraditie en er is ook gekwalificeerd personeel, zeker nu na de sluiting van Van Roy in Wieze. Ik ga mij wel toespitsen op speciaalbier en op de uitvoer. Het wordt een tweemaal gegist bier met hergisting in de fles, blond van kleur en met een matig alcoholgehalte. Een artisanaal gebrouwen bier voor doordrinkers, mikkend op de dertigers. De productie zal maximaal 10.000 hectoliter bedragen. Om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden zullen we met echte hop werken, geen pellets of concentraat. De goeie hop, met een mooie bitterheid, heb ik in Bohemen gevonden.”
Nu is het enkel nog wachten op het proeven.
MANU DE LANDTSHEER Deze regio heeft een biertraditie en gekwalificeerd personeel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier