Britten baas bij Bosphorus

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Het rommelt bij Bosphorus, de marktleider in reizen naar Turkije. De gedelegeerd bestuurder kapt ermee uit onvrede met de strategie van de nieuwe eigenaar.

Het vakblad Infotravel meldt dat Jean-Charles Dejaiffe, de gedelegeerd bestuurder van touroperator Bosphorus die het bedrijf sinds 1993 leidde, is opgestapt. Dejaiffe is zeer ontstemd. “De nieuwe eigenaar First Choice opteert voor massatoerisme. Ik denk dat daarvoor in België geen ruimte meer is. Negentig procent van die markt is toch al opgevuld door twee vakantiemakers.” Dejaiffe doelt op C&N en Preussag.

Bosphorus werd groot als specialist in reizen naar Turkije. Een land dat de grote vakantiemakers tot minstens halverwege de jaren negentig links lieten liggen. “Bosphorus heeft nog steeds een veel ruimere kennis van dat land. Dat zou de touroperator moeten uitspelen. Je moet niet op de massa mikken.”

Bosphorus werd op 1 juni 2000 eigendom van de Britse toerismereus First Choice. Het bedrijf kocht toen de Turkse vakantiemaker Ten Tour. Op die manier belandde ook het Belgische filiaal automatisch in Britse handen. Maar First Choice kocht Ten Tour hoofdzakelijk om vaste voet in Duitsland en Frankrijk te krijgen.

Bosphorus heeft al een opvolger voor Dejaiffe, maar de naam blijft voorlopig geheim. Verkoopdirecteur Gie Beullens weerlegt overigens de uitlatingen van de gewezen topman. “Hoe kunnen wij aan massatoerisme doen met onze vijf bestemmingen? We willen helemaal niet een derde generalist worden. Maar het is een feit dat First Choice zich wil concentreren op onze bestaande bestemmingen en geen nieuwe producten gaat uitbouwen. Daaraan willen we onze energie niet spenderen.” De plannen van Jean-Charles Dejaiffe om nieuwe plekjes, onder meer in Jordanië, aan te boren, verdwijnen in de koelkast.

Gie Beullens benadrukt bovendien dat hij niet op bevel vanuit Groot-Brittannië handelt. Het management blijft Belgisch en autonoom. First Choice pompte het voorbije boekjaar wel 50 miljoen frank in zijn Belgische dochter. Bosphorus haalde meer omzet, tot 1,23 miljard frank, maar boekte verlies. In 1999 werd op 1,073 miljard frank omzet een bedrijfsverlies van 44 miljoen geleden.

Geruchten als zou Jean-Charles Dejaiffe overstappen naar AB Tours – een nichetouroperator op Marokko – ontkent de gewezen gedelegeerd bestuurder. Voorlopig blijft hij vooral actief met zijn eigen consultancybedrijf in crisismanagement.

Wolfgang Riepl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content