Bredero
1 jaar geleden. Esther Berrozpe is één jaar CEO van Ontex en werkt aan een strategische koerswijziging bij de luierfabrikant. De focus verschuift naar de thuismarkten en de productie van huismerken voor warenhuisketens. De eigen merken in de groeilanden staan te koop. “We hadden onze business te complex gemaakt. We kunnen enkel winnen in de activiteiten waarin we historisch sterk staan”, zegt ze. Op korte termijn kampt Ontex met de sterk stijgende grondstoffenkosten, die het moeilijk integraal kan doorrekenen aan de klanten. Ook de dalende bedrijfscashflow is een harde noot, gezien de hoge schuldenlast.
Nu. Esther Berrozpe krijgt het schip niet tijdig gekeerd. In november wordt ze door de raad van bestuur bedankt voor bewezen diensten. De hoge grondstoffenkosten plegen een te grote aanslag op de bedrijfscashflow. De eigen merken zijn nog niet verkocht. In het derde kwartaal van vorig jaar stijgt de omzet weliswaar met 25 procent, maar daalt de kasstroom met 15 procent, waardoor de schuldpositie te snel oploopt. Berrozpe wordt vervangen door Gustavo Calvo Paz, die sinds mei 2021 in de raad van bestuur zit en ervaring meebrengt van topfuncties bij Kimberly-Clark, een aartsrivaal van Ontex.
10 jaar geleden. Xerox vindt zich opnieuw uit. De gigant is bekend van zijn printers en kopieermachines. Na een grote overname is het ook een grote dienstenleverancier geworden voor onder meer IT- en callcenterdiensten, het beheer van openbaar vervoer en hr-taken. Maar die nieuwe activiteiten zijn vooral een Amerikaans verhaal. In Europa is het nog vooral het ‘oude’ Xerox. De traditionele tak zit in een dalende markt, omdat bedrijven besparen op printers. Countrymanager Ingrid Gonnissen zegt dat Xerox België blijft groeien, onder meer dankzij langdurige servicecontracten.
Nu. Xerox heeft zich teruggeplooid. De nieuwe diensten bleven zowel in groei als in winst onder de verwachtingen. Het verkoopt eerst een stuk van de dienstenpoot. Nadat de beruchte activistische investeerder Carl Icahn zich komt bemoeien, wordt de rest afgesplitst. Xerox probeert zich over te laten nemen door concurrent Fujifilm, maar Icahn blokkeert die deal. Xerox probeert dan de pc- en printerfabrikant HP over te nemen, maar trekt zijn staart in tijdens de pandemie. Ingrid Gonnissen trekt in 2016 naar Orange Belgium. Nu heeft ze verschillende bestuursmandaten, onder meer bij AG Insurance.
20 jaar geleden. Minister van Financiën Didier Reynders (MR) pleit voor een fiscale amnestie voor wie zijn geld in het zwart in het buitenland belegd heeft of op een rekening liet staan. Wie zijn geld terug naar België haalt, zou daarvoor een vergoeding of een boete moeten betalen, maar zou niet vervolgd worden. Het kind krijgt ook een officiële naam: de eenmalige bevrijdende aangifte (EBA). Reynders hoopt op een Europees plan voor fiscale amnestie. De boete voor het repatriëren van vermogens zou ook goed nieuws zijn voor de federale staatskas.
Nu. De eerste eenmalige bevrijdende aangifte komt er in 2004 tegen 6 procent. Daarna volgen verschillende fiscale regularisaties. In de voorbije vijftien jaar brengen vier regularisatierondes de federale schatkist 3,4 miljard euro op. Er vloeit 14,7 miljard euro van de zwarte naar de legitieme economie. De regering-De Croo maakt straks wel een einde aan de mogelijkheid om zwart geld te regulariseren na de betaling van een boete. Vanaf 1 januari 2024 zal die mogelijkheid ophouden te bestaan, twintig jaar nadat de eerste eenmalige bevrijdende aangifte werd gelanceerd.
In Bredero blikt de redactie terug op de Trends van één, tien en twintig jaar geleden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier