BRAFA extra muros

Didier Claes exposeert Afrikaanse kunst in het Museum Van Buuren en Bernard De Leye toont een collectie kunstschatten in ivoor, zilver en goud: het perfecte aperitief voor BRAFA.

Voor elke internationale kunstbeurs geldt de regel: als in de stad tijdens de beurs allerlei andere kwaliteitsvolle initiatieven opduiken, wint de beurs aan belang, en als de beurs genoeg verzamelaars aantrekt, lokt dat een extra aanbod van kunstevenementen extra muros aan. Dat geldt zeker voor BRAFA, dat in haar slipstream allerlei verwante initiatieven van handelaars moet tolereren. De Winter Bruneaf bijvoorbeeld: de opendeurdag van de dealers in niet-Europese kunst op en rond de Zavel in Brussel, die plaatsvindt van 22 tot 26 januari.

Didier Claes, een internationaal gerenommeerd specialist in klassieke Afrikaanse kunst, is voorzitter van Bruneaf. Hij exposeert vanaf volgende week ook op BRAFA, de Brusselse kunstbeurs waarvan hij vicevoorzitter is. Vanaf deze week is hij ook al met een gelegenheidstentoonstelling te gast in het Museum Van Buuren in Ukkel. Claes selecteerde belangrijke stukken uit twee Belgische privécollecties en plaatst ze in dialoog met het interieur van de woning Van Buuren. Zilverspecialist Bernard De Leye doet een soortgelijke stunt. Hij zat jarenlang in de raad van bestuur van BRAFA en was zelfs even voorzitter van de beurs. Al enkele jaren exposeert hij daar niet meer. Maar hij organiseert tijdens BRAFA wel een kooptentoonstelling met kunstobjecten in ivoor, zilver en goud. Hij exposeert een honderdtal art-decobeeldjes in ivoor, naast een honderdtal zilveren en gouden schatten van de 14de tot de 18de eeuw. De expo loopt van 23 januari tot 1 februari: pal tijdens de beurs.

Afrikaanse kunst in het Museum Van Buuren, van 19 januari tot 1 maart in Museum Van Buuren in Ukkel

Bernard De Leye. Kunstschatten in ivoor, zilver en goud, van 23 januari tot 1 februari in Banque Transatlantique, de Crayerstraat 14 in Brussel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content