Bpost ontdekt meer verdachte contracten en waarschuwt voor financiële impact

AUDREY HANARD "Vakbonden zijn een essentieel onderdeel van de samenleving." © Danny Gys / Isopix

Bpost heeft meer overheidscontracten ontdekt waar mogelijk iets aan schort, naast het krantencontract. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Bpost verwacht een “materiële financiële impact” en schrapt zijn financiële vooruitzichten.

Nadat een interne doorlichting van de aanbesteding voor de verdeling van kranten en tijdschriften in België illegale afspraken aan het licht had gebracht, heeft bpost ook andere aanbestedingen en overheidsopdrachten onder de loep genomen.

Uit de voorlopige resultaten van deze bijkomende “compliance reviews”, is volgens het postbedrijf gebleken dat “de marges van bpostgroup op bepaalde diensten die aan de Belgische staat zijn geleverd, mogelijk niet aanvaardbaar zijn volgens de toepasselijke wetgeving”. Over welke contracten het precies gaat, wil bpost nog niet bekendmaken.

Het bedrijf waarschuwt beleggers wel dat de vaststellingen “naar verwachting” een financiële impact zullen hebben op de groep. Daarom trekt het bedrijf eerder gecommuniceerde financiële prognoses voor dit jaar in.

Voorlopige schattingen wijzen op een impact voor dit jaar op de operationele winst (ebit) van 25 tot 50 miljoen euro, zegt bpost. Over de impact op inkomsten uit het verleden geeft de groep geen informatie “in afwachting van een verdere juridische en financiële analyse”.

Onregelmatigheden bij de toekenning van het contract voor de verdeling van de kranten kostten bpost-CEO Dirk Tirez en twee directeurs vorig jaar hun job. De drie zouden hebben meegewerkt aan illegale marktafspraken over het overheidscontract. Bpost-voorzitter Audrey Hanard kondigde “een scan van de hele organisatie” aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content