De groene oliebaas die 25 miljard dollar verloor: CEO van BP neemt per direct ontslag
Bernard Looney neemt na drie jaar per direct ontslag als CEO van BP. Dat maakte hij dinsdagavond bekend. Looney werkte sinds 1991 bij het oliebedrijf en zette sterk in op duurzame energie. Volgens BP stapt Looney op omdat hij niet open communiceerde over de relaties die hij in het verleden had met collega’s.
Door het plotselinge vertrek van BP-topman Bernard Looney verdwijnt een oliebaas die met meer inzet pleitte voor de overgang naar schone energie dan de meeste van zijn concullega’s. Dat leidde tot wisselende resultaten. Looney zette de voorbije jaren in op waterstof en offshore windenergie, maar met welke strategie BP nu voortgaat, is nog onduidelijk, volgens Bloomberg.
BP meldde dinsdag dat de 53-jarige CEO vertrekt omdat hij niet open heeft gecommuniceerd met de raad van bestuur over de relaties die hij in het verleden heeft gehad met collega’s. CFO Murray Auchincloss zal tijdelijk de functie van CEO overnemen.
Klimaatambitie
In 2020, slechts een week na zijn aantreden als topman, kondigde Looney aan dat BP een ambitieus CO2-neutraal traject zou beginnen in de strijd tegen de klimaatverandering. Het was een gedurfde verschuiving, zeker omdat het bedrijf toen op dat gebied als een achterblijver werd beschouwd. Zijn voorganger John Browne had geprobeerd BP rond de eeuwwisseling te herdopen tot “Beyond Petroleum”, maar als gevolg daalde de waarde van het aandeel.
Looneys stijl stond in schril contrast met die van zijn meer ingetogen voorganger. Bob Dudley, een Amerikaan, vreesde dat de grote oliemaatschappijen te snel overstapten op groene technologie. Looney plaatste vaak berichten en video’s op Instagram over uiteenlopende onderwerpen, variërend van de LGBTQ+-gemeenschap tot het snoepgoed dat te koop was in de BP-tankstations. Hij zette zich in voor kwesties rond geestelijke gezondheid en doneerde op het dieptepunt van de coronapandemie 20 procent van zijn salaris aan de Britse liefdadigheidsorganisatie Mind. Looney zorgde ook voor een evenwichtige balans tussen het aantal mannen en vrouwen in het bestuur van BP.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
25 miljard dollar kwijt
Beleggers reageerden lauw op Looneys aanpak. De waardering van het bedrijf daalde tot onder 50 miljard dollar toen de coronapandemie de omzet onder druk zette en het bedrijf zijn dividend moest verlagen,. De Russische invasie van Oekraïne bracht nog een andere crisis met zich mee, waardoor BP meer dan 25 miljard dollar in rook zag opgaan door zijn belang van 20 procent in het Russische bedrijf Rosneft PJSC. Uiteindelijk stapte BP in februari vorig jaar uit Rosneft.
Maar de oorlog deed ook de olieprijzen stijgen, wat de winst van BP en andere grote oliemaatschappijen naar recordhoogten stuwde. Looney trok enkele van BP’s groene toezeggingen in en gaf aan dat het de productie van olie en gas minder snel zou verminderen dan het eerder had beloofd.
De laatste turtle
Looney startte in 1991 bij BP en klom op in de rangen van het bedrijf. Hij werkte in Alaska en de Golf van Mexico, en werd uiteindelijk lid van een elitegroep van leidinggevenden die bekendstonden als de turtles onder voormalig CEO Browne. Ze namen hun naam over van de Teenage Mutant Ninja Turtles, een tekenfilmserie over vier mensachtige schildpadden, experts in vechtsporten die in actie komen om het kwaad te bestrijden wanneer dat nodig is.
De voorgangers van Looney na het aftreden van Browne in 2007 – Tony Hayward en Bob Dudley – werden ook intern gekozen. Looney is de laatste van de turtles. Hij laat BP achter met een heel verscheiden groep leidinggevenden. Het is nog niet duidelijk of BP opnieuw intern een nieuwe topman naar voren schuift, maar in de recente geschiedenis heeft het geen CEO van buitenaf meer aangenomen.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier