Boven verwachting geslaagd

2012 was dan wel een crisisjaar, maar de belangrijkste beurzen hebben uitstekende prestaties neergezet. Het wordt niet gemakkelijk die in 2013 te evenaren.

Macro-economisch bekeken, was 2012 allesbehalve een topjaar. Toch hebben de financiële markten vorig jaar meer dan behoorlijk gepresteerd. De Bel-20, de sterindex van de Beurs van Brussel, liet een winst van 18,8 procent optekenen. In Europa deden de beurzen van Denemarken, Duitsland en vooral Griekenland (33 %) het nog beter. De Turkse beurs steeg zelfs met 52 procent.

De beurzen in de opkomende landen haalden ongelijke resultaten in 2012. Azië deed het over het algemeen uitstekend. De beursindex van Thailand steeg bijvoorbeeld met 35 procent en die van India met 25 procent. China liep wat achter door de vertraging van zijn economie. Ook de markten in opkomend Latijns-Amerika hadden de wind in de zeilen, al was hun winst minder spectaculair. Zo zijn de indexen van Brazilië en Mexico omhooggegaan met 7 en 17 procent. Mexico heeft kunnen profiteren van het herstel van de Verenigde Staten.

Opkomend Europa verging het minder goed. Sommige beurzen scoorden slecht, waaronder die van Oekraïne, die achteruitging met 38 procent, en die van Cyprus, die kelderde met 60 procent. De forse bezuinigingen in Europa wegen zwaar op de economische groei in de Europese satellietlanden, waar hele sectoren volledig afhankelijk zijn van de gezondheid van de Europese kernlanden.

Afrika verrast

Ook het Midden-Oosten liet het afweten in 2012, en vooral de landen die sterk afhankelijk zijn van inkomsten uit olie. De prijs van de Brent steeg slechts met 7,78 procent, met sterke schommelingen in de loop van het jaar.

De verrassing van 2012 was Afrika. Dat continent, dat vaak wordt ondergewaardeerd vanwege zijn chaotische beurskoersen, lijkt stilaan het juiste spoor te hebben gevonden. De economische ontwikkeling staat er nog maar in de kinderschoenen en de politieke stabiliteit blijft vaak een heikele kwestie, maar de Afrikaanse beurzen — zoals die van Nigeria, Kenia en Ghana — beginnen langzaam maar zeker beterschap te vertonen. Het is nu zaak die markten van nabij te volgen. De bodemrijkdom van het continent en de opkomst van een middenklasse — en dus van consumenten — kunnen de financiële markten de komende jaren een boost geven.

De autosector blinkt uit

In de Europese sectorindex DJ Stoxx 600 komt de autobranche naar voren als de sector die in 2012 het beste heeft gepresteerd. In Europa daalt het aantal nieuwe inschrijvingen maand na maand, maar dat lijkt geen impact te hebben op de meerderheid van de constructeurs. Vooral de Duitse autoproducenten zijn zeer crisisbestendig, als we mogen afgaan op de beursprestaties van BMW (+40,90 %), Daimler (+21,82 %), Porsche (+49,21 %) en Volkswagen (+57 %). Continental, een toeleverancier van auto-onderdelen, vergastte zijn aandeelhouders zelfs op een stijging van meer dan 82 procent.

Zelfs Renault kan terugkijken op een mooi beursjaar (+51 %). Dat kan niet worden gezegd van Peugeot (-48 %). 2012 was een zwart jaar voor die Franse autobouwer, die de ene herstructurering na de andere moest aankondigen om het hoofd boven water te houden. De autoconstructeurs die het in 2012 goed hebben gedaan, hebben één ding gemeen: ze exporteren hun producten naar sterk groeiende regio’s zoals China.

Geen garantie voor 2013

De opkomende markten zullen wellicht blijven groeien in 2013, waardoor de beursindexen er beter blijven presteren. Ook sterke landen zoals Duitsland zouden het beter moeten doen dan de rest van het peloton. De autosector krijgt het mogelijk moeilijk om zijn cijfers van 2012 te evenaren, maar de strategie van de Europese — en vooral de Duitse — producenten zal vruchten blijven afwerpen. Prestaties uit het verleden zijn echter nooit een garantie voor de toekomst. Het gezegde dat de eersten de laatsten zullen zijn, gaat nu eenmaal soms ook voor de beurs op. ?

KARINE HUET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content