Bouwen is een kunst
Artes Group zet sterk in op diversificatie. Daarmee speelt de bouwgroep in op de stijgende vraag naar totaaloplossingen, maar streeft ze ook naar het behoud van winstmarges in een krimpende markt.
De geschiedenis van Artes Group gaat terug tot het einde van de negentiende eeuw. Het Gentse sleepvaartbedrijf Depret zag toen het levenslicht, maar zou later verhuizen naar Zeebrugge om voornamelijk te focussen op baggerwerken en wrakbergingsactiviteiten. In 1989 werd Depret, samen met Roegiers en TWT, verenigd in Artes Group. Die ondernemingen waren vooral actief op het vlak van waterbouw in havens en sluizen. Vandaag vormen naast waterwerken ook burgerlijke bouwkunde (bruggen, tunnels, spoorwegen, parkings en waterzuiveringsinstallaties), gebouwen en restauratie belangrijke pijlers in de groep.
Naast vier afzonderlijke aannemingsbedrijven bezit Artes Group ook een prefabbetonafdeling en een ijzercentrale voor de toelevering van betonstaal aan de zusterondernemingen. De groep heeft ook een kenniscentrum voor projectontwikkeling in huis, mede dankzij de overname van Vanhaerents in 2013. Artes Group is overigens medeaandeelhouder van dotOcean, een hightechbedrijf dat gespecialiseerd is in innovatieve onderwaterinstrumenten en -sensoren voor de maritieme en offshorewereld. Voorts is de groep ook betrokken bij REBO, een project rond de bouw en het onderhoud van windmolenparken in de voorhaven van Oostende.
Behoefte aan totaaloplossing
“Artes Group zet sinds 2010 sterk in op een diversificatie van de activiteiten”, zegt gedelegeerd bestuurder Robert Hoornaert. “Enerzijds omdat de interne groei met behoud van winstmarges in een krimpende markt een almaar grotere uitdaging wordt. Anderzijds omdat onze klanten almaar meer behoefte hebben aan een totaaloplossing. Die houdt niet alleen een volledige bouwopdracht in al haar disciplines in, maar ook bijkomende aspecten zoals design, financiering en commerciële ontwikkeling. Ter illustratie: een publieke investering in een gemeente wordt vandaag gekoppeld aan de bouw van een ondergrondse parking en aan de ontwikkeling van zowel residentiële als handelsactiviteiten.”
Om daarop te anticiperen, heeft Artes Group tijdig een aantal gerichte initiatieven genomen. “De uitbouw van onze prefabafdeling in Kruibeke is hier een goed voorbeeld van”, zegt Hoornaert. “Ook de overname van het restauratiebedrijf Woudenberg, dat momenteel de Gentse Sint-Baafskathedraal onder handen neemt, past in de totaalstrategie van de groep. Dat is ook het geval voor de vrij recente participatie van 70 procent in de projectontwikkelaar Vanhaerents. De synergie tussen de bedrijven en afdelingen in de groep is een grote troef. Op korte termijn gaan we zelfs nog proberen de interne samenwerking voort te optimaliseren.”
Extra betrokken
Artes Group is met zeshonderd medewerkers actief in zowat het hele land, al situeert het merendeel van de bouwwerven zich vooral in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen. De groepsomzet bedroeg vorig jaar 250 miljoen euro.
Robert Hoornaert: “De resultaten zijn goed, en ook de toekomst van Artes Group oogt behoorlijk. Het aandeelhouderschap van de groep is overigens volledig in Belgische handen, en een vijfde van de aandelen is voorbehouden voor het management van de dochterbedrijven. Dat zorgt voor extra betrokkenheid van onze constructive people.”
Roel Van Espen
“De synergie tussen de bedrijven en afdelingen in de groep is een grote troef”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier