BOUW-ENQUETE

De baksteen in de maag der Belgen is spreekwoordelijk. Eigenaardig genoeg is nooit veel onderzoek verricht naar de partikuliere bouw- en verbouwgewoonten in ons land. Een enquête van Dimarso (Gallup Belgium) tracht hieraan te verhelpen.

NIELSEN-ZONES.

Dimarso ondervroeg 600 nieuwbouwers en 300 verbouwers over alle aspekten van het bouw- en verbouwproces. Vragen over het soort woning werden afgewisseld met vragen over de (hypoteek)lening, de verzekeringskontrakten, de ruwbouw, de binnenhuisinrichting, de verwarming, de vloerbekleding en de elektrische apparatuur.

De antwoorden klasseerde Dimarso onder meer op basis van de woonplaats van de ondervraagde. Dimarso verdeelde België hiervoor in 5 gebieden : de zogenaamde Nielsen-zones Oost- en West-Vlaanderen (1), Antwerpen en Limburg (2), Brussel (3), Henegouwen en Namen (4), Luik en Luxemburg (5).

Wat blijkt ? De manier van bouwen en verbouwen verschilt van gebied tot gebied. Opvallendste onderscheid : in Vlaanderen bouwt men grotere huizen dan in Wallonië. Heel wat Vlamingen (32 % van de ondervraagden om precies te zijn) houden van moderne architektuur, in Wallonië is de meerderheid (39 %) voorstander van de klassieke bouwstijl.

SLAAPKAMER-RAGE.

Maar er zijn ook tendensen die voor het hele land gelden. Dat men ondanks het dalende geboortecijfer voor meer slaapkamers kiest bijvoorbeeld. Ieder kind zijn eigen slaapkamer is blijkbaar het streefdoel. Terwijl in veel nieuwbouwwoningen één slaapkamer als bureauruimte wordt gebruikt. Zowat 1 op drie nieuwe woningen beschikt over 4 of meer slaapkamers.

De woonhuizen mogen er dan kleiner zijn, in Wallonië bouwt men op grotere percelen. De lagere grondprijs is hier niet vreemd aan. In Vlaanderen staan de meeste woningen op een bouwgrond van 5 tot 10 are (500 tot 1000 m²). In de Brusselse agglomeratie bouwt de meerderheid op percelen van gemiddeld minder dan 3 are (300 m²).

Het cliché “de bank heeft geld genoeg” is blijkbaar het uitgangspunt van veel bouwlustigen vandaag de dag. Eén op drie bouwers spaart immers naar verluidt geen frank voor ze aan een bouwavontuur beginnen. Dat de ouders hen, veel meer dan vroeger, een financieel handje toesteken, verklaart waarschijnlijk iets. Toch leent men veel meer dan vroeger. Niet alleen in absolute cijfers, maar ook ten opzichte van de waarde van het vastgoed. Vooral in Wallonië is het lenen van de hele kwantiteit (100 % van de waarde van het te bouwen pand) eerder regel dan uitzondering.

Dit is slechts een kleine greep uit de vaak verrassende resultaten van de Dimarso-enquête, die voortaan jaarlijks zal herhaald worden. Een volledig en gedetailleerd overzicht van de antwoorden kan u krijgen, mits betaling, bij Dimarso zelf. Het enquêtebureau is gevestigd aan de Lambermontlaan 57 in 1030 Brussel (telefoon 02/215.19.30 / fax 02/216.13.96).

ÞATKÞGWþ

BOUW/VERBOUW-ENQUETE De stenen wegen vandaag de dag zwaarder door dan het geld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content