Bordeaux aan de kust van toscane
Vroeger was het een moeras waar tyfus en cholera heersten. Vandaag is het een van de meest begeerde wijnstreken van Italië: Maremma, aan de westkust van Toscane. Daar heeft de directeur van de Belgische afdeling van het internationale headhuntersbureau SpencerStuart een wijndomein uit de grond gestampt, Podere La Pace. Voor Simone Maggioni, een Italiaan, was dat een beetje thuiskomen. Toch blijft hij internationaal actief vanuit ons land, waar hij al ruim tien jaar woont: “Naast Italië kan ik mij voor wijn en gastronomie geen beter land voorstellen.”
Maggioni kocht de grond, ongeveer zeven hectare, in 2007. Op 5 hectare plantte hij wijnstokken van Bordeauxse druivenrassen. Dit is de streek van wereldberoemde Italiaanse wijnen in Bordeauxse stijl, zoals Ornellaia, Masseto en Sassicaia. Ik kon zijn eerste jaargang 2013 proeven en was verrast door de kwaliteit van de jonge wijnstokken.
De geschiedenis van de streek begon met een tiental adellijke families uit Toscane. Aan het einde van de negentiende eeuw lieten ze hun oog vallen op Maremma, een moerassig gebied van 120 kilometer lang, een kweekvijver van ziekten. De families kochten er gronden, legden het gebied droog en ontwikkelden er industriële activiteiten.
Zoals het rijke adellijke families betaamt, hielden ze van wijn, vooral van Bordeaux. Ze begonnen Bordeauxse druiven te telen: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc. Maar die waren volgens de Italiaanse wijnwetgeving niet toegelaten. Daarom moesten de wijnen als vino da tavola (tafelwijn) gebotteld worden. In 1965 overtroefde zo’n tafelwijn in een degustatie alle premiers grands crus classés van Bordeaux. De wijn heette Sassicaia (land van de stenen) en was op slag wereldberoemd. Iedereen sprak over het potentieel van de Italiaanse streek voor Bordeauxse druivenrassen. De ‘tafelwijnen’ werden voortaan ‘Super Tuscans’ genoemd. En de wijnwetgeving werd aangepast.
Geen wonder dat ook anderen hun oog op Maremma lieten vallen. Overal werden nieuwe wijngaarden aangelegd, omdat men ervan uitging dat het succes van Sassicaia over de hele streek zou uitdijen. Grote Italiaanse wijnbedrijven als Antinori en Gaja investeerden er, maar ook kleinere wijndomeinen zagen een kans door te breken, zoals dat van Simone Maggioni.
BRUNO VANSPAUWEN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier