BOMMEN EN GRANATEN

HET VREDESDIVIDEND VAN TRACTEBEL.

De butchers van de IRA en de Ulster Voluntary Force houden zich koest. Uit het stadsbeeld van Belfast verdwenen de Brits met hun camouflagepakken en de gepantserde Landrovers van de Ulster Constabulary. Tractebel boekt een peace dividend in Noord-Ierland (1,6 miljoen inwoners). Toen Elektriciteit & Gas Internationaal de centrales in Ulster kocht voor 225 miljoen pond (1992), vlogen nog maandelijks pubs met hun klanten en inboedel de lucht in. De regering garandeerde aan de kopers van haar centrales dat zij voor de verliezen door het terrorisme financieel voor 100 % zouden worden gekompenseerd. Ook vandaag, zes maanden na het Voorlopig Bestand, is een rit over Falls Road en Shankill Road naargeestig. Beiroet aan Belfast Bay.

De direktiekamer van Belfast West, eigendom van Nigen, blikt naar de vergane glorie van Belfast, de scheepswerf Harland & Woolf, waar de Titanic van de helling gleed. Dat is een teken van het oude Belfast, het nieuwe Belfast wordt gekenmerkt door het shoppingcenter Castle Court en de voorspelling van Coopers & Lybrand (Belfast) : “De zakenlui van Noord-Ierland zijn in een optimistische bui. Onze review van 350 CEO’s laat daar geen twijfel over bestaan. ” De plattelandshotelletjes zitten afgeladen vol met bezoekers uit Canada, Australië, kontinentaal Europa.

Nigen (omzet 132 miljoen pond, winst 15,7 miljoen pond na belastingen) is voor 48 % eigendom van Tractebel (Powerfin) en voor 48 % eigendom van Applied Energy Systems (omzet 630 miljoen dollar), één van de kleinere independant power producers (IPP). 4 % zit bij het personeel. De IPP’s spelen een hoofdrol in de liberalizering van de internationale energiesektor. Veel IPP’s zijn Amerikaans en dealdriven en moeten steeds maar nieuwe kontrakten afsluiten om hun gulzige kapitaalschieters te vergoeden. De bankiers waren in de laatste faze van de onderhandelingen niet happig op AES. Philippe Bodson : “We hebben hen duidelijk gemaakt dat het met AES of zonder Tractebel zou zijn. Woord is woord. AES neemt meer risico’s dan Tractebel bij zijn buitenlandse akkwisities, maar daar is mee te leven. “

Eric Kenis en Chris Hollingshead (AES) vormen het management review committee. David McIlhagger, een joviale ingenieur met jaren ervaring in Ulster, het Midden-Oosten en Afrika, is de managing director.

Ulster bezit vier elektriciteitscentrales die tijdens de Thatcheriaanse revolutie te koop werden aangeboden, zij waren staatseigendom : Kilroot (660 Mw), kolen en olie ; Belfast West (240 Mw), kolen ; Ballylumford (1080 Mw), olie ; Coolkeeragh (300 Mw), olie. De eerste twee werden gekocht door Powerfin, en vennootschappelijk ingebracht in het nieuwe Nigen, Ballylumford werd eigendom van British Gas, Coolkeeragh verhuisde naar de personeelsleden via een management buy-out.

De energiekost in Ulster ligt hoger dan in het Verenigd Koninkrijk, alle brandstof dient ingevoerd te worden. Ook het Britse gas uit de Noordzee. Een onderzeese pijplijn is in aanbouw. Tijdens de troubles werden de hoogspanningslijnen naar de Ierse republiek opgeblazen. Het peace process opent de mogelijkheid om opnieuw één energienet te hebben op het groene eiland. David McIlhagger : “Tijdens het hoogtepunt van de Ierse troebelen, in de jaren ’70, waren er op een bepaald ogenblik 200 herstellingen aan de krachtcentrales door terroristische aanslagen. “

De vakbonden, stevig ingebed in de centrales, keerden zich tegen de privatizering (zij stichtten FUSE, Federation of Unions to Stop Privatization), de lokale politici vreesden voor de tewerkstelling. De werkloosheid is één van de pijnpunten van Ulster, 12,5 % van de aktieve bevolking heeft geen baan. Nigen reduceerde het personeel van 711 naar 441 medewerkers. De kolencentrale Belfast West wordt stilaan uit de produktie genomen. Een bezoek aan de centrale hall, met infernale ovens en beeldige generatoren van Parsons, is een visite aan een monument van ingenieursvernuft. Rond 2000 zullen investeringen dienen te geschieden voor een uitbreiding van Kilroot of een nieuwe centrale. De vraag naar elektriciteit in Ulster groeit jaarlijks met 2 tot 2,5 %. De interconnector naar de Republiek Ierland kan deze vraag verhogen.

Florent Gheeraert, vice-president Electricity Operations Tractebel EGI : “We zijn ook geïnteresseerd in new business in Ulster. Bekeken wordt wat we kunnen doen in de afvalsektor, het waternetwerk, de distributie van steenkolen, dat is nog steeds een belangrijke huisbrandstof. We zijn niet in Ulster voor een quicky, we blijven. Onze Ierse medewerkers schenken ons dan ook hun vertrouwen. “

ULSTER, OORLOG EN VREDE Tractebel arriveerde in 1992, de terreur heerste.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content