BOEKHANDELS VERSUS PROXIS
Klacht bij Economische Inspectie
Een aantal Turnhoutse boekhandels heeft via de lokale NCMV-afdeling de Economische Inspectie (ministerie van Economische Zaken) gevraagd om de activiteiten van Internet-boekenverkoper Proxis International (zie Trends, 30 oktober) te toetsen aan de wet op de handelspraktijken. De “traditionele” boekhandels reageren vooral tegen de “kortingen” waarmee het bedrijf uitpakt op zijn site.
Kortingen mogen primo maar gedurende een beperkte periode worden gehanteerd (bij Proxis zijn ze continu van toepassing). Secundo mag dat pas nadat voordien gedurende lange tijd de “oorspronkelijke” (hogere) prijs effectief werd aangerekend. Dat deed Proxis niet ; van bij zijn start enkele maanden geleden rekende het meteen kortingprijzen aan.
Kurt Staelens, een van de drie oprichters van Proxis : “De advocaten van onze financiers de Mitiska-holding van Luc Geuten en Leon Seynave en het investeringsfonds Ceneca van Cera stellen dat ons op juridisch vlak weinig voor de voeten kan worden geworpen. Wij werken trouwens als een boekenclub vooraleer je langs onze site boeken kan kopen tegen kortingprijzen moet je lid zijn wat ons de mogelijkheid biedt aan onze leden wél kortingen toe te kennen.” En hoe wordt men lid ? Door te “klikken” op de button die daartoe is voorzien een “goedkoop” lidmaatschap, dat geeft Staelens toe.
De zaak draait goed : “Na twee maanden verkopen we dagelijks 20 à 25 boeken ; in het businessplan was dat aantal slechts geraamd op zeven stuks,” vertelt Staelens. Binnenkort kunnen we bovendien 1,4 miljoen boeken van een Britse en een Amerikaanse database toevoegen aan ons oorspronkelijk bestand van 1,3 miljoen Nederlandstalige, Franse, Engelse en Duitse werken.”
Toch heeft de Internet-handelaar zijn prijzen al moeten doen zakken, omdat hij de claim wou waarmaken dat boeken bij Proxis het goedkoopst zijn. Het Nederlandse vaktijdschrift Boekblad had in november trouwens aangetoond dat voor een aantal boeken de klassieke boekhandelsprijs lager lag dan die van Proxis. “Op dat moment was dat juist, maar inmiddels zijn onze prijzen én de aangerekende transportkosten alweer gedaald.”
We namen de proef op de som, aan de hand van Knacks boekentoptien. De Proxis-prijs ligt telkens effectief zoals aangeduid 15 % beneden de “richtprijs” die uitgevers meegeven aan de boekhandel (al geldt in België officieel geen vaste boekenprijs). Met één uitzondering : voor “Zelfzorg”, uitgegeven door Lannoo, geeft Proxis 15 % korting op de “list price” van 683 frank, wat neerkomt op 580 frank. Vreemd, want Lannoo zelf noemt een boekhandelsprijs van 595 frank. “Klopt,” zegt Staelens, “dat komt omdat we nog niet rechtstreeks werken met de distributietak van Lannoo, Distrimedia, maar een omweg moeten maken langs een Nederlandse distributeur waardoor de lijstprijs door wisselkoersen en importmarges omgerekend op 683 frank komt. Binnenkort stelt Lannoo ons echter z’n gegevensbank ter beschikking en is dat euvel verholpen.”
KURT STAELENS (PROXIS) Overtreding van de wet op de handelspraktijken ? Nee, wij werken als een boekenclub.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier