BOEKENBEURS

Het paradijs om de hoek

Deze week kiezen we uit het overrompelende aanbod vertaalde literatuur op de Antwerpse Boekenbeurs, die nog tot dinsdag 11 november duurt.

We starten met een voltreffer: Het paradijs om de hoek (Meulenhoff, 467 blz., 24,50 euro). In een even eenvoudige als efficiënte structuur spiegelt de Peruaan Mario Vargas Llosa de levens van de Franse feministe avant la lettre Flora Tristan en haar kleinzoon, de kunstschilder Paul Gauguin. Ze hebben elkaar nooit gekend, maar de parallellen in hun levens zijn legio. Ze streefden hun doel tot in het extreme na. Toch is er een essentiële tegenstelling: Flora Tristan streed verbeten voor de rechten van vrouwen en arbeiders. Haar kleinzoon, die na een korte carrière als beursmakelaar in Parijs, alle burgerlijke bruggen achter zich verbrandde, oriënteerde zich vooral op zichzelf. Ze stierven jong, uitgespuwd door vriend en vijand.

Koning der oneindigheid (Anthos, 300 blz., 22,90 euro) is een aanrader voor wie geduldig geniet van een literaire compositie. Naeem Murr (Amerikaan van Iers- Libanese komaf) confronteert een ambtenaar met een frauderende uitkeringstrekker die zich genesteld heeft in de troosteloze flat waar de ambtenaar opgroeide. De kraker vertoont opvallende gelijkenissen met de protagonist en troont hem mee, ook naar zijn pijnlijk verleden.

Bij de Flamingo Filmklassiekers, een voorlopig beperkt aantal pockets van romans die de grondstof vormden van roemruchte films, vinden we een nieuwe editie van A Clockwork Orange ( Anthony Burgess, 1962), waarvan eindelijk ook het laatste hoofdstuk vertaald werd. Ook Deliverance ( James Dickey, 1970) hoort erbij, een boek dat sterk afgeraden wordt aan iedereen die een avontuurlijke teambuilding tegemoet treedt. Dan is er nog Fahrenheit 451 ( Ray Bradbury, 1953): de titel verwijst naar de temperatuur waarbij boekpapier vlam vat. In die omineuze roman, gesitueerd in een totalitair Amerika, wordt het bezit van boeken gruwelijk bestraft. Eveneens voor amper 10 euro biedt de reeks het volumineuze All the President’s Men ( Carl Bernstein en Bob Woodward, 1974) en Sophie’s Choice ( William Styron, 1976), waarin een joodse moeder in een nazi-concentratiekamp voor een onmenselijke keuze geplaatst wordt.

Onder invloed van de gigantische Amerikaanse markt én het succes van de Harry Potter-cd’s, stijgt het aantal luisterboeken. Uitgeverij De Bezige Bij startte al een apart audioboekenfonds, Zoem, dat ook een cd uitbracht waarop schrijfster Donna Tartt haar megaseller The Little Friend (19,90 euro) voorleest.

Luc De Decker n

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content