Boeing pleit schuldig aan fraude in 737 MAX-dossier
De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing gaat ermee akkoord om schuldig te pleiten aan fraude in het dossier van twee dodelijke ongevallen met Boeing 737 MAX-vliegtuigen, omdat het de voorwaarden van een eerdere schikking geschonden heeft. Daar kan een boete tot bijna een half miljard dollar aan vasthangen, zo heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt.
Boeing trof begin 2021 een schikking met de Amerikaanse autoriteiten naar aanleiding van twee crashes met 737 MAX-toestellen, in 2018 en 2019, waarbij in totaal 346 mensen om het leven kwamen. Maar onlangs stelde Justitie vast dat Boeing de voorwaarden van die schikking niet respecteert. Volgens een voorlopig akkoord met de Justitie, zal de vliegtuigbouwer nu schuld bekennen wat betreft het overtreden van de voorwaarden van de schikking. Een rechter moet dat akkoord wel nog goedkeuren.
Aan de schuldbekentenis hangt een boete vast. Die kan in principe oplopen tot maximaal 487,2 miljoen dollar (omgerekend 450 miljoen euro), maar een rechter moet het exacte bedrag bepalen. Het minister van Justitie zal de rechter vragen om rekening te houden met een boete die Boeing eerder al betaalde, waardoor het bedrag van de nieuwe boete zou dalen tot 243,6 miljoen dollar.
Verplicht om te investeren
Nog volgens de overeenkomst zal Boeing de komende drie jaar minstens 455 miljoen dollar moeten uitgeven om interne processen, zoals veiligheidsprogramma’s, te verbeteren. Dankzij de deal kan het bedrijf wel een strafrechtelijk proces vermijden. In een korte reactie bevestigde Boeing dat het een principeakkoord heeft bereikt met het Amerikaanse ministerie van Justitie.
Na de twee dodelijke crashes werden alle 737 MAX-toestellen wereldwijd maandenlang aan de grond gehouden. Later bleek dat de rampen werden veroorzaakt door een falend veiligheidssysteem (MCAS) dat de neus van de vliegtuigen telkens naar beneden drukte. Om dat probleem aan te pakken, werd een software-update uitgewerkt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier