Blue Note Festival

Blue Note Festival: van wo 20/7 t/m zo 24/7 op de Bijlokesite, Bijlokekaai in Gent. Info: www.bluenotefestival.com

Het Gentse Blue Note Festival probeert al van bij zijn oprichting, drie jaar geleden, van alle jazzstromingen een representatief en up-to-date beeld te geven. Nu de tonen van de eerste programmahelft zijn uitgedoofd (van 14 tot en met 18 juli lag de klemtoon op traditionele jazz, met onder meer McCoy Tyner, Dave Holland Big Band, Dee Dee Bridgewater en Filip Catherine), biedt de historische site van de Bijloke deze week onderdak aan de hippe fusion van jazz en dance. Tijdens elk van de festivalavonden treden er vier bands en één deejay aan.

Wie van een portie grooves, soul en funk houdt, kan vanavond (woensdag 20 juli) naar Lizz Wright: een 25-jarige vocaliste met een fantastische stem, een voortreffelijke frasering, een charismatische podiumverschijning en een evenwichtigheid die uitzonderlijk is op haar leeftijd. Naast de jonge soul van Lizz Wright is er vanavond ook oude soul met Solomon Burke, en ingetogen blues met Cassandra Wil-son.

Als op 21 juli, tijdens de nationale feestdag, het grondwater op de Bijloke plots zou stijgen en de perelaars hun takken tot in het sop zouden laten hangen, moet u niet bevreesd zijn: dergelijke fenomenen zijn standaard tijdens de concerten van moerasrocker Tony Joe White. Wellicht ook niet toevallig geprogrammeerd op 21 juli: Vaya Con Dios, in de jaren negentig een van Belgiës succesvolste muzikale exportproducten.

Vrijdag 22 juli staat in het teken van de elektrojazz (Medeski, Martin en Wood), africalia (Erik Truffaz) en dance (The Herbaliser).

Op zaterdag 23 juli last het festival een special night in voor een speciale meneer: Van Morrison. Hij laat zich introduceren door de nieuwe Blue Note-ontdekking Amos Lee, maar de rest van de avond reserveert hij de Bijloke voor een warme soiree met zijn publiek.

Dat je beroemd kunt worden door een lied te zingen over twee gardenia’s, bewees Omara Portuondo in de jaren negentig. Tijdens de opnames van de legendarische Buena Vista Social Club-plaat zat de Cubaanse zangeres toevallig in dezelfde studio als Ry Cooder, die haar meteen in de armen sloot. De song Dos gardenias para ti maakte van Wim Wenders’ documentaire een kaskraker en van Portuondo een wereldster. Eind vorig jaar bracht Portuondo met Flor de amor een verzameling sons, danzons en bolero’s uit. En op zondag 24 juli sluit ze samen met de Buena Vista Social Club het vierde Blue Note Festival af. U weet alvast welke bloem u in uw knoopsgat moet dragen.

J.L.

J.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content