Blijven plakken bij 3M

De nieuwe Belgische directeur van 3M, vooral bekend van de gele Post-It Notes, heeft een technische achtergrond, maar lonkt naar

de business.

Vanuit haar kantoor in Diegem kijkt Denise Rutherford uit op de zoveelste druilerige julidag. Het stond ongetwijfeld in het infopakket dat de Amerikaanse toegestopt kreeg voor ze naar België afreisde om hier de nieuwe managing director van 3M Belgium te worden: ‘België: klein land, ingewikkelde politiek, slecht weer’. “Ja, die laatste belofte hebben jullie mooi waargemaakt,” lacht ze.

Rutherfords nieuwe positie is een bewuste carrièrestap, al kwam ze eerder toevallig in ons land terecht. “Na een doctoraat chemie ging ik bij 3M werken, waar ik me tot nu toe vooral met onderzoek & ontwikkeling beziggehouden heb.” Maar niemand leeft op een eiland, benadrukt ze. “Tijdens mijn loopbaan werd ik steeds meer betrokken bij de zakelijke invulling van onze strategie, het naar de markt brengen van al die uitvindingen. Dat multidisciplinaire werk beviel me wel en ik heb dan ook bewust gekozen om me in een nieuwe job volledig op de business te richten.”

“Desnoods in het buitenland,” liet ze op het hoofdkantoor verstaan en ze werd naar België gestuurd. Rutherford vindt het prima: “Ik was hier al een paar keer geweest, zowel voor vakantie als voor zaken. Diegem is immers ook ons Europees hoofdkantoor. België kende ik dus wel een beetje en ook mijn gezin zag de verhuis best zitten.” Haar zoon, die zeven is, gaat vanaf september naar de internationale school, terwijl het dochtertje van achttien maanden met het verblijf in een Franstalige crèche een taalbad krijgt. Zelf spreekt ze een aardig mondje Frans; een cursus Nederlands staat op het programma.

Rutherford mag zich Six Sigma Master Black Belt noemen. Die wat vreemd klinkende titel verwijst naar 3M’s aandacht voor kwaliteitszorg en het verbeteren van zakelijke processen, legt ze uit. Daarbij staat Six Sigma bijvoorbeeld voor een zodanig betrouwbaar productieproces dat per miljoen gefabriceerde exemplaren slechts 3,4 fouten vastgesteld worden. Maar de toewijding wordt ook doorgetrokken naar de contacten met de klanten en de interne werking van het bedrijf. “Om het concept echt ingang te laten vinden, wordt iedere werknemer betrokken en werken we met verschillende niveaus die een bepaalde opleiding en verantwoordelijkheid weerspiegelen,” legt ze uit. Een Master Black Belt staat in voor strategie, training, begeleiding én realisatie van Six Sigma-projecten binnen een afdeling of een land.

R.C.

Denise Rutherford (42).

Wordt: managing director 3M Belgium.

Hobby’s: vegetarisch koken, fietsen, kinderen, reizen.

R.C.

Rutherford mag zich ‘Six Sigma Master Black Belt’ noemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content