Blauwere hemel boven Beerse
Janssen Pharmaceutica leverde in de provincie Antwerpen opnieuw de meeste toegevoegde waarde. Maar voorzichtigheid blijft het ordewoord in Beerse.
Janssen Pharmaceutica behoudt tot nader order het momentum. De impact van de herstructurering die eind 2009 werd aangekondigd, is weggewerkt. Het aantal werknemers flirt opnieuw met de kaap van 4000, het niveau van voor de reorganisatie die 177 banen kostte. Bovendien waren de resultaten in 2012 geruststellend. Cijfers wou CEO Tom Heyman niet geven, omdat ze nog moeten worden besproken in de ondernemingsraad. “Maar alles zit in een positieve lijn, vergeleken met 2011.”
Van euforie is er bij Heyman echter geen spoor. “De hemel is in elk geval blauwer dan in 2009, maar ik ben altijd voorzichtig. Onze macro-omgeving wordt er zeker in Europa niet gemakkelijker op, en wetenschap is per definitie onvoorspelbaar.” Dat het tij snel kan keren, weet de CEO als geen ander. Zo struikelde vorige zomer een erg beloftevol product tegen alzheimer in de laatste ontwikkelingsfase. “Dat had geen gevolgen voor Beerse, maar het product was wel zeer belangrijk voor de groep.”
De voorbije weken was er evenwel goed nieuws. De Amerikaanse autoriteit FDA keurde een nieuw medicijn tegen diabetes type 2 goed. “Dat product, Invokana, is voor ons zeer belangrijk, want onze chemische fabriek in Geel gaat dat mee produceren.” Bovendien zal Geel ongetwijfeld een rol spelen in de productie van een nieuw medicijn tegen hepatitis C, dat in de laatste fase van ontwikkeling zit. Niet dat Beerse steeds mee profiteert, want niet voor alle producten zal het voldoende productiecapaciteit hebben. Het impliceert meteen een sterke capaciteitsbenutting. “En nu dat diabetesmedicijn er komt, zal dat in Geel ook zo voor langere tijd zijn.”
Janssen was in 2012 vaak in contact met de overheid. “We vroegen telkens alleen maar stabiliteit”, zegt Heyman. “We investeren op zeer lange termijn en zonder die stabiliteit komt onherroepelijk de vraag of dit nog wel het land is waarin wij willen investeren.” Intussen bouwt Heyman verder aan de verankering van Janssen in de Kempen. Zo heeft het moederhuis J&J onlangs het upgraden van productie-eenheden in Geel goedgekeurd, net als het investeringsplan voor Beerse. Inclusief investeringen in IT-infrastructuur bedraagt het jaarlijkse investeringsbedrag gemiddeld 80 à 100 miljoen euro. “Als je uitlegt dat door zo’n investering de productiekosten dalen, vind je altijd iemand die wil luisteren”, zegt Heyman, die naast zijn taak als CEO van Janssen Pharma, bij J&J wereldwijd verantwoordelijk is voor businessdevelopment in farma.
Bert Lauwers
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier