BlackBerry: overal en altijd toegang tot uw e-mail

Gedaan met bellen. Met BlackBerry – in België aangeboden door de drie mobiele operatoren – kunt u nu overal e-mails lezen en beantwoorden. Maar levert die dienst echt wat hij belooft?

Reacties: e-trends@trends.be

Bij spammers zijn we zeer populair. Zowat elk uur krijgen we aanbiedingen om een replica van Rolex te kopen, om te beleggen in obscure maar snel groeiende bedrijfjes of om afgezette Afrikaanse dictators uit de nood te helpen. Af en toe ontvangen we ook nog wel eens mails die in de categorieën dringend en belangrijk thuishoren. Met de toestellen van het Canadese RIM, dat onder de merknaam BlackBerry opereert, hebt u uw mailbox steeds op zak. We gingen aan de slag met een BlackBerry 7290, zowat het meest geavanceerde model uit de reeks waarmee u ook kunt bellen en dat onder meer door Base op de markt gebracht wordt voor 499 euro. Het toestel bevat een compact, maar opvallend handig toetsenbord. Lees: zelfs met onze grote vingers slaagden we erin om in een aanvaardbaar tempo foutloze teksten te schrijven. Ook het kleurenscherm kan overtuigen.

Lichte vertraging

BlackBerry is niet de eerste poging om mobiele gebruikers toegang te geven tot hun mails, maar wel een van de elegantste. Er wordt gebruikgemaakt van een push-technologie, waarbij het niet aan u is om uw mail te checken, maar nieuwe berichten automatisch aankomen. Arriveert er een e-mail, dan geeft het toestel dat aan met een combinatie van een trilsignaal en een paar biepjes. Er is wel sprake van een lichte vertraging, al bedraagt die nooit meer dan tien tot vijftien minuten. Blijkbaar probeert de BlackBerry zelf in te schatten hoe geïnteresseerd u bent in uw mailbox, want buiten de werkuren leken berichten heel wat trager binnen te komen.

Met het toestel kunt u tot tien bestaande e-mailadressen raadplegen. Het ontvangen en versturen gaat wel via een omweg. Vertelt u de dienst om berichten van uw Telenet- of Skynet-adres te plukken, dan komen die eerst in een aparte mailbox op het web terecht. De inhoud daarvan wordt naar de BlackBerry doorgestuurd. Handig, omdat u met elke browser kunt kijken naar grote bijvoegsels of andere zaken die op het kleine scherm niet tot hun recht komen.

Vast bedrag

Die omweg vormt ook een beperking, want de webmailbox is geen bodemloos vat. In totaal past er tien megabyte in. Eens die gevuld, begint de BlackBerry tegen te pruttelen. U ontvangt dan berichten over te grote bijvoegsels of de nood om oudere berichten te wissen. In principe kunt u een bericht totaal uit het systeem wissen door het op de BlackBerry te verwijderen, maar ook na herhaalde pogingen bleek dat niet te lukken.

Base rekent (net als zijn collega’s) slechts één bedrag aan. Voor 21 euro per maand (exclusief BTW) kunt u een onbeperkt aantal e-mails binnenhalen, zolang u een bepaalde hoeveelheid gegevens niet overschrijdt. Ook hier gaat het om tien megabyte, al betekent dat niet dat de pret gedaan is eens uw mailbox volzit. BlackBerry vraagt immers selectief gegevens op: bekijkt u van een e-mail alleen de afzender en het onderwerp, hoeft niet de hele inhoud gedownload te worden. Zo zouden de meeste gebruikers ruimschoots moeten toekomen met het maandelijkse forfait.

Dus ja, BlackBerry heeft last van kinderziektes. Maar wie daarmee kan leven – en dat is niet erg moeilijk – merkt al snel dat het bijzonder verslavend is om waar dan ook toegang te hebben tot e-mail. Wat de gsm zoveel jaren terug voor telefoontjes was, is de BlackBerry voor elektronische post. Wat spijtig genoeg ook betekent dat we ons straks helemaal niet meer kunnen verbergen voor lastige klanten, vervelende bazen of andere indringers.

PRO

Handig toetsenbord, duidelijk scherm.

Eenvoudig en intuïtief.

Werkt samen met bestaande e-mailaccounts.

Attachments in Word of Excel worden weergegeven.

CONTRA

– Limieten van mailbox zijn snel bereikt

– kleine kinderziektes

Raphael Cockx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content