‘Bitcoin is het best te vergelijken met virtueel goud’

. © REUTERS
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

“Voor mij en nog een paar miljoen mensen is de bitcoin uitgegroeid tot virtueel goud. De munt behoudt net zoals goud zijn waarde, omdat het aanbod beperkt is”, zegt bitcoinspecialist Tuur Demeester. Aan de veiligheid twijfelt hij niet. “De veiligheid wordt door de hele gemeenschap bewaakt.”

CME, de grootste derivatenbeurs ter wereld, wil voor het jaareinde futures op de virtuele munt bitcoin lanceren. Futures zijn termijncontracten waarmee twee partijen op voorhand een tijdstip en een prijs voor een transactie vastleggen. Met futures op de bitcoin kunnen beleggers op grote schaal speculeren op een stijging of daling van de digitale munt.

“Futures zijn een belangrijke stap in de richting van ETF’s die de waarde-evolutie van de bitcoin nabootsen”, zegt Tuur Demeester, de hoofdredacteur van Adamant Research, die al enkele jaren in de Verenigde Staten woont en alles over de bitcoin volgt.”

Betekent de lancering van futures dat de bitcoin stilaan mainstream wordt?

TUUR DEMEESTER: “Het zou kunnen dat de bitcoin ooit een betaalmiddel wordt dat algemeen aanvaard wordt voor e-commerce. Maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Hoe is geld ontstaan? Je hebt eerst iets wat door mensen wordt verzameld. Dat kunnen schelpjes op het strand zijn, of iets met een economisch nut, zoals schapen of koeien.”

“Daarna wordt zo’n verzamelobject iets dat zijn waarde behoudt, en dan wordt het interessant het te bezitten. Soms ontwikkelt zoiets zich tot een ruilmiddel en heel uitzonderlijk groeit een ruilmiddel uit tot de standaard voor veel mensen: een betaalmiddel.”

“Voor mij en nog een paar miljoen mensen is de bitcoin uitgegroeid tot virtueel goud. De munt behoudt net zoals goud zijn waarde, omdat het aanbod beperkt is. Het bevindt zich buiten het bereik van de overheden en de centrale banken. Euro- en dollarbiljetten verliezen hun waarde sneller dan goud. Centrale banken kunnen geld bijdrukken en zo wordt al het bestaande geld minder waard.”

De makers van de bitcoin hebben ervoor gezorgd dat het aanbod beperkt is. Kan dat geen problemen opleveren als de vraag te snel stijgt?

DEMEESTER: “Het monetaire beleid ligt inderdaad al vanaf het begin vast. De computers in het netwerk van de bitcoin kunnen maximaal 21 miljoen bitcoins mijnen of creëren. Tot 2020 groeit het aanbod nog met ongeveer 4 procent per jaar. Vanaf 2024 zakt dat naar een groei van 2 procent per jaar. Daarna daalt het naar een half procent. En dat wordt almaar minder, tot het aanbod uiteindelijk nagenoeg niet meer groeit.”

“Als de waarde van de bitcoin te snel stijgt en te veel schommelt, is het inderdaad moeilijk er betalingen mee uit te voeren. Dan moeten de prijzen van producten of diensten even snel worden aangepast. Ik ben er vooral van overtuigd dat het op lange termijn een store of value is. Mensen gaan ook niet met gouden munten of met goudstaven naar de winkel om daar hun aankopen mee te betalen. Ze houden hun goud net bij en betalen met hun euro’s.”

Er zijn geen financiële tussenpersonen betrokken bij de transacties, in tegenstelling tot bij de klassieke overschrijving. Er is geen toezichthouder. Wie bewaakt de veiligheid?

DEMEESTER: “De veiligheid wordt door de hele gemeenschap bewaakt. Als jij een virtuele portefeuille aanmaakt, een wallet, dan kan ik nu meteen mijn bitcoins naar jou overschrijven. De geschiedenis van alle transacties die ooit gebeurd zijn met die bitcoins, wordt voor de eeuwigheid bewaard als een blok in de blokketen.”

“Het netwerk is gebouwd door hackers en is volledig openbaar. Mochten er fouten in het design zitten, dan zijn die er wellicht nu al uitgehaald. In de negen jaar dat de bitcoin bestaat, is het netwerk nooit gehackt geweest en heeft het nagenoeg nooit stilgelegen, op een paar uren in 2013 na. Als hackers gegevens van een bedrijf stelen, vragen ze daar losgeld voor: in bitcoins.”

“Iedereen die dat wil, kan nagaan wat er allemaal met zijn bitcoins is gebeurd. Je hoeft daarvoor geen IT-specialist te zijn. Er zijn zelfs websites zoals Bitonic en Coinbase, waar je gewoon het adres van je bitcoins kunt invullen en die het werk voor jou doen.”

“Ik maak me er niet zo’n zorgen over of het netwerk kan worden gehackt, want de code is open source en de gebruikte versleuteling is oorspronkelijk door de NSA ontwikkeld en wordt al decennialang veilig gebruikt voor bankieren en andere cybersecuritytoepassingen.”

Onlangs nog werden er bitcoins gestolen via phishing mails. Helemaal veilig is het dan toch niet?

DEMEESTER: “Je mag je sleutels natuurlijk niet zomaar laten rondslingeren. Je moet je portefeuille goed beveiligen. Als je computer of je smartphone gehackt wordt, en de hackers vinden de codes die ze nodig hebben, dan kunnen ze met je bitcoins aan de haal gaan.”

“Daarom zijn er ook al technologieën ontwikkeld waardoor meerdere handtekeningen nodig zijn of meerdere sleutels die op verschillende plaatsen bewaard worden, vooraleer een transactie kan gebeuren. Je moet misschien wel een beetje een nerd zijn om je portefeuille voldoende te beveiligen. Vooraleer bitcoins echt wijdverbreid kunnen geraken, heb je waarschijnlijk een netwerk aan dienstverleners nodig, zoals bitcoinbewaarbanken.”

Het netwerk is er wel niet op voorzien dat miljarden mensen beginnen te handelen in bitcoins.

DEMEESTER: “Dat is een probleem. Er kunnen maar zeven transacties per seconde worden uitgevoerd op de blokketen. De voorbije twee jaar heeft daarover een debat gewoed.”

“In mensentaal kwam het erop neer dat de gemeenschap van bitcoingebruikers zich afvroeg: moeten we de blokken in de blokketen groter maken? Moeten we het aantal rijvakken op de autostrade verdubbelen? Of moeten we naast de blockchain een soort platformen creëren waarop bitcoins de hele dag kunnen verhandelen? Die platformen kunnen dan een keer per dag de optelsom van de transacties afwikkelen op de blockchain.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content