Biozakjes met een persoonlijke toets

Van folie tot zakje © WOUTER RAWOENS

Trends selecteert grensverleggende thema’s. Knohopack verdient het label omdat het CO2-neutrale en composteerbare zakjes maakt. Op basis van suikerrietpulp maakt Knohopack composteerbare en personaliseerbare verpakkingszakjes. Het productieproces is CO2-neutraal.

Knohopack huist in een gigantisch gebouw van 90.000 vierkante meter langs de E17 in Kortrijk. Het kostte ongeveer 70 miljoen euro. Vreemd voor een kmo met slechts vijftien werknemers? Toch niet. Knohopack kreeg een plekje in het nieuwe distributiecentrum van zijn moederbedrijf Van Marcke, de Belgische marktleider in sanitair en verwarming. “We zijn zo’n dertig jaar geleden gestart als de verpakkingsafdeling van Van Marcke”, vertelt Stijn Loosveld, businessdevelopmentmanager bij Knohopack. “De holding is onze enige aandeelhouder en nog altijd onze belangrijkste klant. Maar het gros van onze omzet komt van externe klanten, vooral retailers in de non-foodsectoren.”

Folie van suikerrietpulp
Folie van suikerrietpulp© WOUTER RAWOENS

Knohopack ontwerpt en produceert verpakkingen en verpakt ook de producten. Knohopack haalt daarmee een omzet van ongeveer 2 miljoen euro. Volgens Stijn Loosveld is op de verpakkingsmarkt een verschuiving bezig van massaproductie naar kleinere hoeveelheden en just-in-timeleveringen. “Dat is deels het gevolg van de opmars van de e-commerce”, zegt hij. “Bedrijven zijn daardoor hun klanten rechtstreeks gaan benaderen. Een meer gepersonaliseerde verpakking past in die trend.”

Knohopack investeerde begin dit jaar in een machine voor de productie en de bedrukking van composteerbare plastic zakjes, die bestellingen op kleine aantallen toelaat. “Duurzaamheid is ook een belangrijk thema in de verpakkingsindustrie”, vervolgt Loosveld. “Een biocomposteerbaar zakje is een troef, al is er in Europa nog een leemte in de industriële verwerking van dat materiaal. Het is ook een monomateriaalverpakking. We drukken de marketingboodschap van de klant op het plastic zakje. We hebben dus geen kartonnetjes en nietjes meer nodig, waardoor er slechts één afvalstroom is.”

Folie van suikerrietpulp

Suikerrietpulp is de basisgrondstof voor de folie van de plastic zakjes van Knohopack. Het levert een duurzaam alternatief voor de klassieke plastic zakjes op basis van polyethyleen. “Suikerriet is een hernieuwbare grondstof”, zegt Stijn Loosveld. “Bovendien nemen suikerrietplantages CO2 op uit de lucht.” Op kwaliteit wordt niet ingeboet. “Integendeel, onze biocomposteerbare folie is 30 procent sterker dan onze vorige folie.” Knohopack werkt met folierollen in drie formaten: 10, 15 en 24 centimeter. “Die bepalen de breedte van het zakje. Omdat we de volledige breedte gebruiken, ontstaat geen restafval bij de productie.”

Printen met watergebaseerde inkt

Ook voor het printen van de marketingboodschap van de klant op de folie trekt Knohopack de duurzame kaart. Het gebruikt watergebaseerde inkt, zonder zware metalen of ecotoxische substanties. “Met een speciale coating kunnen we de inkt onmiddellijk laten hechten op de folie. Als je al eens geprobeerd hebt met een stift te schrijven op een diepvrieszakje, weet je dat dat niet vanzelfsprekend is.” Om te voorkomen dat de snelle zakjesmachine moet wachten op de iets tragere printer, wordt de bedrukte folie omgeleid via een buizensysteem.

Van folie tot zakje

Voor het vormen van de zakjes gebruikt Knohopack een verticale geautomatiseerde verpakkingsmachine. “Die trekt de folie over een soort schouder, waardoor een buisvormig volume ontstaat”, legt Loosveld uit. “Het is een verticaal systeem, wat betekent dat de producten in het zakje vallen. Bij een horizontaal systeem worden ze erin geschoven.”

Vullen

Een operator legt de te verpakken goederen op een transportband, die ze via een trechter aflevert aan de verpakkingsmachine. “Idealiter leveren onze klanten hun producten in bulk aan”, zegt Loosveld. “Als ze toch verpakt aankomen, moeten we ze eerst uitpakken. Dat is dubbel werk en het leidt tot een extra afvalstroom.”

Kappen en afdichten

Een elektronisch oog meldt de machine dat een artikel in het zakje gevallen is. De machine stuurt vervolgens een signaal naar het station dat instaat voor het afdichten en afkappen van de zakjes. “Het afdichten of sealen is een puur thermisch proces”, vertelt Loosveld. “Er komt geen kleefstof aan te pas.”

Verpakken en verzenden

Voor externe klanten worden de gevulde zakjes nog in een kartonnen doos gestopt voor de verzending. Voor de interne klant Van Marcke werkt Knohopack met plastic bakken. Die worden op conveyers geplaatst die zijn aangesloten op het automatische logistieke systeem van Van Marcke.

Printen met watergebaseerde inkt
Printen met watergebaseerde inkt© WOUTER RAWOENS
Biozakjes met een persoonlijke toets
© WOUTER RAWOENS
Vullen
Vullen© WOUTER RAWOENS
Kappen en afdichten
Kappen en afdichten© WOUTER RAWOENS
Verpakken en verzenden
Verpakken en verzenden© WOUTER RAWOENS
Biozakjes met een persoonlijke toets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content