Biotechsector heeft de hik
Het biotechbedrijf Galapagos was vorige week aan het feest terwijl sectorgenoot Ablynx op de beurs een dreun kreeg. Voor de zomer waren de rollen nog omgekeerd. Geen drama, maar wel een wijze les voor investeerders.
Galapagos werd vorige week in de bloemetjes gezet als winnaar van de zogenaamde Scrip Award voor biotechnologiebedrijf van het jaar. Die awards zijn de meest prestigieuze onderscheidingen in de sector. Ook Ablynx, een andere lieveling van de Vlaamse biotechscene, was genomineerd.
De trofee is een pleister op de wonde die Galapagos voor de zomer opliep. Het moest toen de ontwikkeling van een middel tegen reuma stopzetten omdat het niet werkzaam genoeg was. Beleggers dumpten het aandeel, dat in een handvol uren een kwart van zijn waarde verloor.
Een omgekeerd scenario zagen we bij Ablynx, dat in mei een enorme opsteker kreeg toen beloftevol onderzoek bij patiënten naar een middel tegen reumatoïde artritis bewees dat de opmerkelijke technologie van het Gentse bedrijf werkt. Die technologie is gebaseerd op antilichamen van lama’s. Maar de Amerikaanse farmareus Pfizer – die de rechten op het middel bezit in ruil voor mijlpaalbetalingen en royalty’s – besliste vorige week het onderzoek stop te zetten. Het leverde Ablynx een pandoering van 18 procent op de beurs op.
Die koerscapriolen leiden tot hernieuwde nervositeit over een sector die geldt als een parel aan de Vlaamse economische kroon. Nochtans is er niets nieuws onder de zon. Heel wat kandidaat-medicijnen sterven nu eenmaal een vroegtijdige dood. Dat opnieuw duidelijk is dat ook de meest ronkende namen uit de biotechwereld last hebben van accidents de parcours, maakt dat beleggers weer bij de les zijn.
Ann Van Gysel, de algemeen directeur van de biotechsectorfederatie FlandersBio, wijst erop dat Ablynx en Galapagos spelers van hoogstaande kwaliteit zijn. “Er wordt geen gebakken lucht verkocht. Maar en route gebeuren nu eenmaal dingen die de hik veroorzaken. Er is dus geen reden tot wanhoop of afkeer van biotech.” Spelers als Ablynx houden ook heel wat ijzers in het vuur. “Ze hebben allicht nog honderden onderzoeksprogramma’s in de pijplijn.”
Bovendien is Pfizer zowat de laatste in het rijtje van grote farmahuizen die grote schoonmaak houden in hun productportefeuille, merkt Van Gysel op. “Onaangename hervormingen en besparingen zullen dus eerder uitzonderlijk zijn.”
Geen kaf tussen het koren
Het weefsel van de biotechcluster in Vlaanderen is intussen ook zo hecht dat het zelfregulerend wordt en kan vermijden dat er kaf tussen het koren raakt. Van Gysel maakt zich sterk dat een bedrijf waar vraagtekens bij worden geplaatst geen financiering rond zal krijgen. “Als er twijfels zijn, doet dat snel de ronde. De financiers in de raden van bestuur spreken en bellen elkaar. Er wordt gepraat over wie in goede of slechte papieren zit.”
Die zelfdiscipline maakt dat hier, in tegenstelling tot Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, in recente jaren geen biotechbedrijven zijn gecrasht. “Op zeker moment was het in die landen wel heel gemakkelijk om een biotechbedrijf op te starten. Zo’n zelfregulerend weefsel was er duidelijk niet. In Duitsland bijvoorbeeld werden incubatoren (dienstencentra voor jonge biotechbedrijven) bijna gratis ter beschikking gesteld, en gaf de overheid subsidies en zaaikapitaal zonder veel kwaliteitscontrole. Het ging allemaal net iets te gemakkelijk. Als er dan iets misloopt, is het snel gedaan.”
BERT LAUWERS
De beleggers zijn weer bij de les nu opnieuw duidelijk is dat ook de meest ronkende namen uit de biothechwereld last hebben van accidents de parcours.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier