BIOTECHNOLOGIE

Van alle Belgische biotechbedrijven ligt 54% in Vlaanderen. Dat blijkt uit de studie die de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen ( Serv) vorige maand presenteerde om de maatschappelijke discussie over genetisch gewijzigde organismen (GGO’s) op gang te brengen. In het eerste hoofdstuk van de studie leggen de auteurs een onderbouwde analyse van de sector voor. De Serv baseert zich hiervoor op eigen onderzoek en bestaande studies over de biotechnologische activiteit in België. Eén van de rapporten is het frequent geciteerde verslag van de Belgian Bioindustries Association (BBA). Daarin staat dat er negen biotechbedrijven in Brussel, achttien in Vlaanderen en 25 in Wallonië liggen. De Serv komt tot heel andere cijfers. Brussel en het Waals Gewest tellen elk 41 biotechbedrijven, wat telkens goed is voor 23%. De 97 biotechbedrijven in Vlaanderen tellen mee voor 54%.

Omzet. Van de 133 miljard frank omzet die de Serv aan de sector toeschrijft, neemt het Vlaams Gewest volgens de studie 65 miljard frank of 49,2% voor zijn rekening. Dat bedrag verschilt sterk van de conclusie die de BBA trok. De BBA stelt dat 70% van de gerealiseerde omzet in biotechnologie in Wallonië wordt gehaald. De Serv schat dat aandeel slechts op 12,4 %, terwijl het Brussels Gewest 51 miljard of 38,4 % zou omzetten.

Zuivere biotechbedrijven. De tegenstellingen tussen beide rapporten bewijzen hoe moeilijk de definitie van een biotechbedrijf is. De Serv probeert een objectief beeld te schetsen, maar geeft toe dat zulks niet vanzelfsprekend is. Daarom hanteert de studie een gecorrigeerde categorie van zuivere biotechbedrijven. Ook in dat plaatje is Vlaanderen de leidende regio met 16 ondernemingen. Wallonië telt er volgens de studie negen en Brussel nog eens zeven. Naar omzet vertegenwoordigen de Vlaamse 14 miljard, Brusselse 316 miljoen en de Waalse zuivere biotechbedrijven 2,7 miljard frank.

Tewerkstelling. Ook hier heeft de Vlaamse regio een streepje voor (zie tabel). Op basis van de databank die de Serv heeft opbouwd, zijn er minstens 18.000 mensen werkzaam in een bedrijf dat biotechnologieactiviteiten verricht. Daarvan zouden naar schatting 7100 mensen zich daadwerkelijk met biotechnologie bezighouden. Van die 7100 zouden 4679 werknemers (66%) zijn tewerkgesteld in Vlaanderen. In het Brussels Gewest doen 989 mensen (14%) aan biotechnologie en in Wallonië 1436 (20%).

Rentabiliteit. Een laatste punt in de studie betreft de rentabiliteit. Biotechnologie is een economisch moeilijke sector, zo besluit het rapport. Circa 57% van de biotechnologiebedrijven was tenminste één maal verlieslatend in de laatste zes jaar. Elk jaar zat gemiddeld 37% in de rode cijfers. Daarvan maakte 70% meer dan één jaar verlies. Een deel van de verklaring ligt in de grote investeringen die meestal gebeuren in onderzoek en ontwikkeling. Van de Waalse biotechbedrijven is gemiddeld 47% verlieslatend, tegenover 37% van de Vlaamse en 34% van de Brusselse.

Problematiek van Genetisch Gemodificeerde Organismen, SERV, Jozef II-straat 12-16, 1000 Brussel; Tel. (02)217.07.45

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content