Biotechbedrijf Galapagos splitst in twee en schrapt 200 banen in Mechelen

Paul Stoffels, de CEO van Galapagos
Paul Stoffels, de CEO van Galapagos © Belga Image

Biotechbedrijf Galapagos splitst op in twee beursgenoteerde bedrijven en voert een reorganisatie door waarbij 300 banen worden geschrapt. Dat heeft het bedrijf met zetel in Mechelen woensdag aangekondigd. In ons land zullen 200 banen verdwijnen, bevestigt vakbond BBTK na een bijzondere ondernemingsraad. De Wet-Renault treedt in werking.

Met de splitsing zegt Galapagos aandeelhouderswaarde te willen ontgrendelen. Er zal een nieuw bedrijf worden opgericht met 2,45 miljard euro in cash dat zich zal richten op het opbouwen van een pijplijn aan innovatieve geneesmiddelen. Dat zal gebeuren via overnames, klinkt het. Het nieuwe bedrijf mikt onder meer op transacties van beloftevolle geneesmiddelenprogramma’s of met bedrijven actief in onder meer virologie, immunologie of oncologie. “Het wordt voor alle duidelijkheid geen investeringsvehikel, maar een echt farmabedrijf”, verduidelijkt een woordvoerster. “Maar met een bredere portefeuille dan Galapagos.” (Lees verder onder de video)

Het bestaande Galapagos gaat dan weer focussen op celtherapie bij oncologie. Dat is de activiteit waar Galapagos zich sinds 2022 op concentreert.

Dat betekent wel dat een andere activiteit van Galapagos wordt stopgezet: de ‘small molecules’. Het bedrijf gaat op zoek naar een eventuele overnemer daarvoor.

‘200 banen weg in Mechelen’

Het stopzetten van het ‘small molecules’-onderzoek houdt een reorganisatie in. Die zal naar verwachting leiden tot een reductie van ongeveer 300 banen in Europa, wat neerkomt op 40 procent van het personeelsbestand. De banen zijn bedreigd in Frankrijk, België, Nederland en Zwitserland. De reorganisatie zou resulteren in een “aanzienlijke inkrimping” van het personeelsbestand in België en de verwachte sluiting van de vestiging in Frankrijk.

Volgens vakbond BBTK gaat het om 200 banen in Mechelen, waar het hoofdkwartier van Galapagos is én blijft. “Wij zijn gisterenavond laat opgebeld voor een fysieke vergadering vandaag, en dan weet je aan wat je je mag verwachten”, zegt Diana Minten, afgevaardigde bij BBTK. Minten heeft de afgelopen jaren al heel wat reorganisaties meegemaakt – onder andere bij Van Hool. “Maar de vier herstructureringen op vier jaar tijd bij Galapagos, dat is toch wel uniek in België”, aldus Minten.

Wet-Renault

De komende weken zullen er onderhandelingen plaatsvinden over het personeel in Mechelen. Over twee weken volgt een nieuwe, tweede bijzondere ondernemingsraad. Sinds vandaag is alvast de Wet-Renault in werking getreden. 

“Het komt hier heel hard binnen”, gaat Minten verder. “De zwaarste impact is voor het personeel in ons land. Er werken in Mechelen bijna 300 mensen voor het bedrijf, daarvan moeten er dus 200 weg. De labo’s zullen dan ook verdwijnen hier.” 

Vijf jaar geleden, toen Galapagos nog een jong bedrijf in volle groei was, had het veel verschillende activiteiten. Na het missen van een patent in de Verenigde Staten werden de activiteiten afgebouwd. “De vraag is hoe we de pil voor het personeel gaan verzachten”, besluit Minten. “De mensen zijn hier op alle niveaus getroffen.” 

Galapagos-CEO Paul Stoffels

Trends had enkele maanden geleden nog een uitgebreid interview met Galapagos-CEO Paul Stoffels. (Her)lees het hier:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content