BIOTECH
Op de vraag wie in België de groei van biotechondernemingen financiert, formuleert een rapport van onderzoeksbureau Web-diggers enkele interessante bevindingen. Het rapport concentreert zich uitsluitend op de rode biotechnologie, zeg maar die biotech die in de farmacie wordt ingeschakeld. Daaronder horen contract research, de ontwikkeling van diagnostica en het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen.
Web-diggers onderzocht de algemene situatie in België en maakte steekkaartgewijs portretten van 37 Belgische biotechondernemingen. Daaruit blijkt dat Innogenetics als enige beursgenoteerd is. Meer dan 30% van de Belgische biotechbedrijven heeft vandaag nog geen venture capitalist onder de aandeelhouders. Nochtans liggen de bedrijven die wel ‘professioneel geld’ hebben opgehaald, de jongste tijd goed in de markt. In de Europese toptien van kapitaaloperaties met investeringsfondsen staan zowel DevGen als Tibotec. Tibotec is zelfs de onbetwiste nummer één. DevGen staat op de vierde stek. Beide beschikken over een eigen technologieplatform om te zoeken naar nieuwe geneesmiddelen.
In 1999 tekenden de kapitaaloperaties van Tibotec, DevGen, 4C en Algonomics samen voor meer dan 10% van alle Europese kapitaaloperaties. Dat is indrukwekkend als je het aandeel van België in de totale operaties met private equity in Europa bekijkt: een magere 2,7%. Een belangrijke relativerende voetnoot is evenwel dat het voor meer dan 90% gaat om centen van Belgische investeerders. Nochtans opereren biotechbedrijven in een wereld waar de internationale referenties van de aandeelhouders even belangrijk zijn als de onderzoeksprojecten waarmee die bedrijven bezig zijn.
Een niet te onderschatten factor in de financiering van de Belgische biotech is trouwens ook de bijdrage van de Belgische overheid. Vooral Vlaanderen scoort daar erg goed met de subsidies die het IWT ( Vlaams Instituut voor de Bevordering van het Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoek in de Industrie) aan specifieke projecten verleent. Daarnaast is er ook de belangrijke rol van het VIB ( Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en de instapmogelijkheid van het Biotechfonds Vlaanderen, dat door de GIMV wordt beheerd.
‘Biotechnology in Belgium: the new health care entrepreneurs’, 70 blz., 48.000 frank.
Info: Web-diggers, Tel. 010-48 0 47.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier