BIJOUS UIT HET LAB

De koers van natuurdiamant steeg de voorbije jaren pijlsnel. Meer betaalbare synthetische edelstenen worden daarom interessanter. Start-ups zoals het Belgische Dubellay spelen daarop in.

Prijsbewuste keuze

De productieprocessen zijn zo geavanceerd dat de synthetische stenen die de producenten afleveren, eruitzien als natuurlijke edelstenen. De stenen zijn goedkoper en bovendien ‘schoon’: er worden geen oorlogen mee gefinancierd. De troefkaart van de Belgische start-up Dubellay is dat het de synthetische edelstenen koppelt aan de Antwerpse slijpexpertise. In het gamma van het Milanese Pomellato, Europa’s jongste producent van luxueuze juwelen, zijn sinds twee jaar ook sieraden met synthetische edelstenen te vinden. Volgens Nastassia Gumuchdjian, edelsteenspecialiste en medeoprichtster van juwelenhandel Dubellay, het bewijs dat synthetische edelstenen echt beginnen mee te tellen.

Kleur creëren

De mens probeert al ruim vijftig jaar zelf diamant te maken. De productieprocessen vergen gigantisch veel energie, zeer hoge druk en zeer hoge temperaturen. En het eindresultaat blijft onzeker. Daarom werken juweelontwerpers zelden met laboratoriumdiamanten. We creëren wel al ruim honderd jaar gekleurde edelstenen. Smaragd bijvoorbeeld wordt vaak hydrothermisch vervaardigd: het procedé bootst de omstandigheden na waaronder smaragden ontstaan in de natuur. De Verneuilmethode werd in het begin van de vorige eeuw ontdekt om blauwe saffieren en rode robijnen te maken. Zuivere aluin wordt verhit tot aluminiumoxidepoeder waaraan je ijzer en titaan toevoegt voor de blauwe kleur of chroom voor de rode kleur.

Diverse sectoren

Synthetische stenen worden in diverse sectoren gebruikt: witte saffier in luxehorloges en robijn in lasertoestellen. Niet alleen de prijs is een argument. De kunstmatige stenen evenaren de optische en chemische kwaliteit van natuurlijke edelstenen. Zowel de kleur als de omvang kan je bijna volledig zelf bepalen. Ideaal voor juweliers? “Niet zo snel”, tempert Nastassia Gumuchdjian. “Het kan wel een maand duren om precies de edelsteen te vinden waar de klant van droomt. We hebben leveranciers in Zwitserland, Duitsland en de Verenigde Staten.”

Altijd elegant

“Lange tijd waren horloges goed voor 80 procent van de omzet van de luxe-industrie: mannen beloonden zichzelf met een duur horloge voor een briljante carrière”, zegt Nastassia Gumuchdjian. “Vandaag liggen de zaken anders. Ook dames willen nu graag juwelen die passen bij hun professionele status en succes.” Net op die dames, die er graag elke dag elegant willen uitzien, mikt Dubellay. Maar niet uitsluitend: ook jonge koppels die één tot drie maanden loon veil hebben voor een uniek sieraad, vinden wellicht hun gading bij Dubellay.

Onder de loep

Diamanten en edelstenen, zowel de natuurlijke als de synthetische, bevatten doorgaans ‘insluitsels’: vaste, vloeibare of gasvormige elementen die tijdens het kristallisatieproces in de steen ingesloten raakten. Op basis van die insluitsels kan een expert uitmaken of het een natuurlijke dan wel een synthetische edelsteen is. Drie gespecialiseerde instellingen, waaronder het laboratorium HRD Antwerp, dat verbonden is aan het Antwerp World Diamond Centre, leveren voor circa 50 tot 250 euro echtheidscertificaten af voor natuurlijke stenen. Sinds mei van dit jaar certificeert het HRD Antwerp ook laboratoriumdiamanten. De prijs ligt iets hoger, omdat die zeer grondig onderzoek vergen.

SIBYLLE GREINDL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content