‘Bijen zijn geen machines’
De zomer komt eraan. De gemiddelde Vlaming neemt vakantie of doet het wat rustiger aan. Maar de imker en zijn bijen draaien op volle toeren.
“Het moeilijkste aan imkeren is te leren anticiperen op de natuur. Welk weer wordt het? Zijn er bijenziektes in omloop? Hoeveel honing zullen mijn kasten produceren? Wie professioneel met bijen werkt, moet dingen kunnen inschatten en met tegenslagen leren omgaan”, zegt Bart Heremans. “Bijen zijn geen machines. Om hen honing te laten produceren moet je zorgen voor zo ideaal mogelijke omstandigheden. De rest heb je niet onder controle.”
Hij runt samen met zijn echtgenote Eef Wouters Bee@denhof. Honing speelt een belangrijke rol in hun kruidenzaak. “Het is een korteketenwinkel, gespecialiseerd in kruiden en honingproducten. De dingen die je bij ons koopt, vind je letterlijk in onze achtertuin. Het idee voor die winkel kregen we na een babbel met een kind dat geen verband kon leggen tussen een doos melk en een koe. Word je rijk van zo’n korteketenwinkel? Nee. Maar het is een ideologie, een manier van leven die ons een goed gevoel geeft.”
Word je rijk van zo’n korteketenwinkel? Nee. Maar het is een ideologie, een manier van leven die ons een goed gevoel geeft
“Er wordt vaak gezegd dat er in ons land te weinig bijen zijn, maar dat geloof ik niet”, zegt Bart Heremans. “Er zijn bijna 8000 geregistreerde imkers in België, plus nog een hoop liefhebbers die imkeren zonder registratie. Aan het aantal bijen zal het dus niet liggen, wel aan de hoeveelheid voedsel voor de diertjes. We moeten dringend iets doen aan de manier waarop we met de natuur omgaan. Minder gif spuiten om onkruid te bestrijden bijvoorbeeld. Daar zullen niet alleen onze tuinen, maar ook de bijen wel bij varen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier