BIJ DE JEZUIETEN

De Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix staan voor 1000 onderzoeksprojecten, 100 labo’s, 200 academici, 400 onderzoekers die reeds 3 Francqui-prijzen hebben weggekaapt. Nochthans is de FUNDP “een onvolledige universiteit” althans, zo noemt ze zichzelf : er zijn namelijk maar 6 faculteiten en in slechts de helft van die faculteiten kan een volledig universitair programma worden doorlopen. In de faculteit rechten, geneeskunde en wijsbegeerte & letteren kan men terecht voor een kandidatuur en een doctoraat, niet voor een licenciaats- en aggregaatsdiploma. Een complete cyclus doorlopen, kan er wel in de studierichtingen informatica, economie en wetenschappen.

De FUNDP is opgericht in 1831, zes maand na de Belgische onafhankelijkheid “en dus vóór de stichting van de katholieke universiteit van Leuven,” lacht rector Maurice Gilbert s.j., die overigens goed vertrouwd is met de KU Leuven : gedurende twaalf jaar heeft hij er theologie gestudeerd en onderwezen.

Het Genootschap van Jezus, alias de Jezuïeten, kenmerkt zich reeds sinds het midden van de 16de eeuw door het openen van secundaire scholen en universiteiten op hun eigen kosten. “Een politiek die we trouw blijven,” aldus Maurice Gilbert. “Voor het ogenblik tellen we meer dan 170 jezuïetenuniversiteiten in de wereld de Georgetown University in Washington DC, het Boston College in Boston, Sofia University in Tokio,

St.-Ignatius in Antwerpen,… Het probleem dat wij sinds het begin en vandaag nog steeds ondervinden, betreft de totale, wettelijke erkenning van de investering door de Jezuïeten in dit domein door de universitaire wereld.”

Ondanks de vroege oprichtingsdatum komt de FUNDP pas echt tot bloei in de jaren zestig, door de democratisering van het hoger onderwijs maar vooral dank zij de wettelijke toelating in 1965 om in bepaalde faculteiten (informatica, economie en wetenschappen) ook licenciaats- en doctoraatsonderwijs te organiseren. In 1995 volgt dan de toelating om in alle faculteiten, dus ook deze waar geen licenciaat bestaat, postuniversitaire en doctoraatsstudies te organiseren.

De Facultés kenden een onafgebroeken groei tot begin de jaren negentig. Sindsdien stagneert het aantal studenten rond de 4000. Zegt rector Gilbert : “We rekenen op een vermindering van het aanal studenten met 1,2 % jaarlijks voor de volgende 4 à 5 jaar. Het is een fenomeen waar alle universiteiten van de Franstalige Gemeenschap mee kampen. Er zijn uiteenlopende redenen, zoals de terugvallende nataliteit en de talrijke politieke beslissingen om universitaire studies te ontmoedigen. Denk aan de numerus clausus in geneeskunde, de taaltest voor niet-Franstaligen, de verplichting om de twee kandidaturen te doorlopen in maximaal 2 jaar,…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content