Big tech stut marges met ontslagen

Maandag kondigde de muziekstreamingdienst Spotify aan dat het 6 procent van zijn personeel de laan uitstuurt. Dat zijn honderden werknemers, maar het percentage ligt in lijn met het banenverlies dat technologiereuzen als Microsoft (10.000), Meta (11.000), Alphabet (12.000) en Amazon (18.000) onlangs aankondigden.

De Amerikaanse techgiganten zijn jarenlang de beurslievelingen geweest, maar daar is de klad in gekomen, met koersverliezen van 20 procent en meer. In de eerste drie kwartalen van 2022 hebben ze wel hun vrije kasstromen op peil gehouden, waardoor hun free cashflow yield – het rendement in vrije kasstroom per aandeel – het omgekeerde beeld vertoont van de koersgrafieken.

Meta behaalde een vrijekasstroomrendement van 7 procent, meer dan het dubbele van zijn gemiddelde in de afgelopen tien jaar. Apple klokt af op 5,2 procent, onder zijn gemiddelde van 7 procent. Voor Alphabet is het rendement 4,9 procent, tegenover gemiddeld 3,5 procent. Microsoft ligt met zijn rendement (3,6%) onder zijn tienjaarsgemiddelde van 5 procent. Amazons vrije kasstroom bedraagt nul en zijn historische gemiddelde over tien jaar 1,4 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content