BEURSHYPE REX DIAMOND MINING
GEBAKKEN LUCHT?
Op het.beleggers.net-discussieforum kunt u de twistgesprekken volgen tussen believers en non-believers van het manna van het Antwerpse diamantbedrijf Rex Diamond Mining Corporation.
Het aandeel RXD van Rex Diamond Mining, genoteerd op de gespecialiseerde beurs voor mijnaandelen van Toronto in Canada, schoot de voorbije weken soms met 10% per dag omhoog. Tussen eind 1998 en 30 december 1999 klom het aandeel van 1 tot 14,25 Canadese dollar en zat daarmee in de top van de stijgers.
Sinds Rex-baas Serge Muller in oktober 1999 een diamantvondst bekendmaakte in de woestijn van Mauretanië (Afrika), werden er vooral in Antwerpse studentenkringen massaal Rex-aandelen gekocht. “Waarschijnlijk is de grootste diamantmijn ter wereld ontdekt,” spuien enthousiastelingen op internet. Een aantal Antwerpse effectenhandelaars heeft in de voorbije weken grote aantallen Rex’en aan de man gebracht.
Kenners van de diamantexploratie waarschuwen dat momenteel niemand kan bevestigen of een rendabele diamantontginning in Mauretanië ooit mogelijk zal zijn. Er wordt verwezen naar vondsten in de Verenigde Staten of recenter in Tanzania en Brazilië, waar honderden kimberlieten werden ontdekt die nooit economisch rendabel werden. Geoloog Luc Rombouts, die in oktober 1999 een Mauretaanse diamant vond, staat in diamantkringen bekend voor zijn sérieux, “maar hij is en blijft een consulent, die er alle belang bij heeft om exploratiemogelijkheden van hun fraaiste kant te belichten,” zeggen insiders.
Ondervraagd over de hype rond het Rex-aandeel reageert financieel directeur Ben Holemans van Rex Diamond Mining: “Onze persmededelingen zeggen dat wij in Mauretanië vier kimberlieten hebben ontdekt, waarvan één diamanthoudend. Niet meer dan dát. Wij werden drie jaar geleden bestempeld als fantasten, vandaag volgt de hele diamantsector met belangstelling onze exploraties in Mauretanië. Men begint te geloven dat er in die regio wel degelijk diamantvelden zijn. Maar uiteraard sta je nergens zolang er geen overtuigende haalbaarheidsstudie voorhanden is.”
Een haalbaarheidstudie kan er pas komen nadat Rex feitelijke reserves heeft kunnen aanboren. En die zijn er nog niet. Wat de hype betreft, vindt Holemans dat de markt zichzelf moet reguleren. “Wij kunnen niet beletten dat een mooi avontuurlijk verhaal in een Antwerpse krant, mee aangedikt door lokaal chauvinisme, ongekende proporties aanneemt; wij houden ons aan feitelijke persmededelingen.”
De enige operationele activiteit van Rex Mining situeert zich vandaag in Zuid-Afrika, waar de voorbije jaren zwaar werd geherstructureerd, maar waar nog steeds geen cashflow break-even wordt opgetekend. Wanneer zal dit het geval zijn? “Daarop durf ik nu geen antwoord te geven,” zegt Holemans, “maar de voorbije twee jaar is er een stelselmatige verbetering: een cashburn van 100.000 dollar per maand in het recentste kwartaal, tegen 500.000 per maand enkele jaren geleden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier