Beurshandel voor cowboys (inzet: cel of paradijs, al dan niet levend)
In een meeslepende stijl beschrijft Ben Mezrich de Japanse jaren van een jonge Amerikaanse beurshandelaar. De financiële cowboy slaagt waar de roemruchte Nick Leeson faalde.
Ben Mezrich, Dollars, macht en sushibars – Het waargebeurde verhaal over de man die slaagde waar Nick Leeson faalde. Boekerij, 279 blz., 16,95 euro.
Als een stel wildwestbandieten die een overval plegen op de wankele Aziatische geldmarkten in de jaren negentig – in die verhitte stijl, hoog testosterongehalte incluis, vertelt Ben Mezrich de wonderjaren van John Malcolm. Onder dat pseudoniem schuilt een jonge Amerikaanse beurshandelaar, die opgeleid werd door een mysterieus financieel genie. Zowat alle personages draven op onder schuilnaam, maar Mezrich houdt vol dat het onwaarschijnlijke verhaal van Malcolm wáár is en stopt ook enkele sleutels in zijn plastisch new journalism-verslag. Zelfs Nick Leeson, die wel bij naam genoemd wordt, speelt een nevenrol. Malcolm was een tijdlang het hulpje van de Brit, die in januari 1995 in Singapore meer dan 1,3 miljard dollar aan verliezen had geleden. In een poging om alles goed te maken, gokte hij op de Nikkei-aandelenindex. Hij zette meer geld op het spel dan alle activa van zijn werkgever (de gerenommeerde Barings Bank) samen. Het liep fout, Leeson belandde jarenlang in een cel in Singapore en de Barings Bank bezweek.
John Malcolm kon rekenen op de bescherming van zijn even excentrieke als raadselachtige Amerikaanse mentor. Die financiële goochelaar plukte studenten uit de prestigieuze Ivy League-universiteiten, haalde ze naar Japan en leerde ze de knepen van de financiële handel. Hij wordt afgeschilderd als een Mefistofeles die de ziel van de ambitieuze Faustjes koopt. Hij verleidt hen met gigabonussen, luxe en wilde feestjes. Het boek biedt niet alleen een rondleiding in de geagiteerde werkdagen van de beurshandelaars en hedgefund-acrobaten, het gidst ons evengoed door de roemruchte waterhandel, het koosnaampje voor de Japanse stripteasetenten annex bordelen, volgens Mezrich ‘s werelds grootste seksindustrie.
Niet alleen de waterhandel wordt gedomineerd door de yakuza, de Japanse maffia. Ook Malcolm komt er onzacht mee in aanvaring. Voor een prikje kocht zijn collega leningen die een Japanse bank niet kon innen. Als zij willen innen, blijkt dat de hele boel in handen is van de yakuza. Een insider: “De yakuza is doorgedrongen tot in alle lagen van de financiële wereld en de politiek. Zonder de yakuza is er geen Japanse economie.” De episode levert de meest ongeloofwaardige scènes van het boek op, met een aanslag waarbij Malcolm op James Bond-wijze aan de dood ontsnapt. Bovendien wint de kersverse Mister 007 de liefde van de ravissante dochter van een yakuza-gangster.
Als de Japanse aarde te heet onder zijn voeten wordt, slaagt hij erin met een gigantische klapper zelfs zijn sinistere mentor schaakmat te zetten. Als hij erachter komt dat de Nikkei-index uitgebreid gaat worden, schuift hij met aandelen van de genoemde bedrijven. Zo maakt hij 500 miljoen dollar winst, waarvan hij en zijn collega 75 miljoen dollar in eigen zak steken. “Malcolm was 27 jaar. En hij had zijn exit point gevonden.”
Luc De Decker
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier