Beter dan James Bond

De hypermoderne kine-bus van de European Tour wordt door een Belgisch team geleid.

Op elk tornooi van de PGA European Tour staat een indrukwekkende, volledig ingerichte, donkergroene truck-bus paraat waarop in grote letters: European Tour 3M Physiotherapy Unit. Achter de deuren van dit reizende health center ontdekt u Robert Allenby die zich uitslooft op de hometrainer, Bernhard Langer die zijn spieren en gewrichten op een wetenschappelijke manier laat uitrekken, een pro die een echografie van zijn pols laat nemen om de ernst van zijn blessure te bepalen… Je waant je als het ware in een James Bond-film op het moment dat Agent 007 zich naar het geheim laboratorium begeeft om zijn nieuwste gadgets uit te proberen.

De heer des huizes van de Physiotherapy Unit is een rasechte Belg: Guy Delacave, een kinesist die erbij was tijdens de glorieuze hoogtepunten van voetbalclub Beveren en daarna de Belgische Open Tennis in Vorst Nationaal begeleidde. Daar maakte hij kennis met Eric Drossart van IMG, die zijn hulp om de golfpro’s tijdens de Tour door ervaren kinesisten te laten begeleiden. Delacave associeerde zich kort daarop met een andere Belg: Kris Huizenga. Samen hebben ze hun serviceverlening op punt gezet met de hulp van enthousiaste sponsors. De hypermoderne en volledig uitgeruste bus kost zowat 30 miljoen frank. Ze zijn nu al 7 jaar actief, a rato van 30 weken per jaar. Een Belgische reumatoloog en een Engelse osteopaat zijn het team komen vervolledigen.

“De zwakke plekken van de progolfer zijn de rug, de nek en de pols,” zegt Guy Delacave. “De amateurgolfer kan ook problemen hebben met de elleboog, maar bij de golfpro is dat uitgesloten. Die heeft alleen last van zijn elleboog als hij klusjes in huis opknapt. Ons werk gebeurt op drie niveaus: behandeling, preventie en fitness. Behandeling is nodig bij problemen. Preventie staat voor een goed bestudeerde opwarming: vijf minuten hometrainer, massage en stretching. Deze warming-up is een must wil je blessures vermijden. Fitness is ook zeer belangrijk omdat golf een fysieke sport is geworden: de jonge golfers zijn zeer atletisch, wat de concurrentie nog opdrijft. Alleen golfers met een goede fysieke conditie slagen erin geconcentreerd te blijven. De basistraining bestaat vooral uit uithoudingsoefeningen (hometrainer 3x per week: 30 tot 40 minuten) en algemene spiertraining. Voor spelers die niet gewend zijn om te lopen raden we jogging af, omdat de knieën en de rug zwaar worden belast. Zwemmen is daarentegen wel heilzaam, net als snelwandelen.”

Bij het verlaten van de bus loop ik Robert Allenby op het lijf. De Australiër is daar elke dag te vinden: hij is slank en gespierd, heeft een figuur om te benijden. “Ik heb mijn goed spel te danken aan mijn fysieke training”, verzekert hij. “En trouwens: ik hou zo van golf dat ik geen zin heb om op 40 jaar te moeten stoppen door een blessure.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content