Besix-Swanepoel. Terug naar Afrika
Besix investeert opnieuw in Afrika. Ditmaal start de operatie vanuit het zuiden. Sinds kort bezit de Belgische bouwgroep 51 % van het Zuidafrikaanse familiebedrijf Swanepoel Construction.
Locatie : Verwoerdburg (Zuid-Afrika).
Met de kapitaalinbreng van de Belgische bouwonderneming Besix, die afgelopen maand een meerderheid van 51 % verwierf, hoopt Swanepoel Construction mee te kunnen dingen naar de projekten van de Zuidafrikaanse regering in het raam van haar ambitieuze Heropbou en Ontwikkelingsprogramma, dat met de privé-sektor tegen de eeuwwisseling in Zuid-Afrika één miljoen huizen wil bouwen.
396 jaar nadat zijn illustere voorvader Pieter voet aan wal zette op kaap De Goede Hoop neemt nazaat Hendrik Swanepoel, gedelegeerd bestuurder van Swanepoel Construction, via Besix opnieuw de draad op met Europa.
“Bonjour, comment allez-vous ? ” verwelkomt de 45-jarige ondernemer ons in zijn nieuwe kantoren even buiten Pretoria. Geboren en getogen in Jadotville (het huidige Likasi in Katanga) trekt Hendrik Swanepoel na de onafhankelijkheid van Belgisch Kongo in ’60 naar Zuid-Afrika, waar zijn vader visserssloepen in fiberglas begint te maken. Na zijn studies stapt hij het bouwbedrijf van zijn broer Albertus binnen. In ’78 richt hij z’n eigen onderneming op.
Vandaag stelt de groep Swanepoel ongeveer 480 personen tewerk, waarvan slechts 40 blanken. “De arbeidsverhoudingen zijn uitstekend, ” aldus Hendrik. “We praten heel open met de vakbonden. Sinds het akkoord met Besix zijn er 210 personeelsleden bijgekomen en hopen we de omzet te verdubbelen van 160 tot 320 miljoen frank. ” De belangrijkste aktiviteiten van Swanepoel liggen op het gebied van de wegenbouw en de dorpsontwikkeling. Wat dit laatste betreft, neemt de onderneming het voorbereidende ingenieurswerk voor haar rekening, dat vooral bestaat uit het aanleggen van stormwaterpijpen, riolering, bouwrijp maken van erven, enzovoort. Daarnaast legt Swanepoel zich toe op speciale projekten, zoals een uniek waterskicomplex voor een vakantie-oord in Warmbad (zo’n 100 km ten noorden van Pretoria) met een kunstmatig meer van 60.000 kubieke meter, waar waterskiërs via kabels en zonder boot hun sport kunnen beoefenen. Ook Gerotek, de prestigieuze testfaciliteit voor wagens net buiten Pretoria, is een realizatie van Swanepoel.
GÉCAMINES.
Intussen dwalen Hendriks ogen naar het schilderij van de familieboerderij La Rochelle in Zaïre : “Een klein jaar nadat ons bedrijf genationalizeerd werd, vroeg de nieuwe regering of we niet opnieuw naar Likasi wilden komen. Broer Ryk nam de uitdaging aan en bouwde een bloeiende onderneming op met ongeveer 1500 werknemers en een jaaromzet van zowat 850 miljoen frank. De bouwfirma werkte met financiering van de Wereldbank o.a. voor de staat en Gécamines. Uit Zuid-Afrika voerde de zustermaatschappij Kemex gemiddelde omzet van 85 miljoen frank per jaar de toerusting aan. En dan is er nog de boerderij van 2000 ha, waar maïs geproduceerd werd. ” In 1985 nam Hendrik Swanepoel de zaak van zijn broer in Zaïre over, maar de problemen in Lubumbashi en de stille dood van de kopermijnen zorgden begin jaren negentig dat Entreprises Swanepoel haar deuren sloot. Gedelegeerd bestuurder Gerard Vandentorren week uit naar Frankrijk en legde er kontakten met Besix.
“We hebben met het oog op het huizenbouwprogramma en de samenwerking met Besix alvast 42 miljoen frank besteed aan nieuwe uitrustingen, ” zegt Swanepoel, die de toekomst van zijn groep positief inschat.
STIJN DE PRETER
HENDRIK SWANEPOEL (SWANEPOEL CONSTRUCTION) Samen met Besix meedingen naar het Domus Flandria van Zuid-Afrika.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier