Video | Nieuws

Bert Bultinck en Jan De Meulemeester: ‘Steeds meer consensus om grote vermogens extra te belasten’

“De kans dat de volgende regering een maatregel invoert die ‘miljonairstaks’ zal heten, is bijna nihil. Maar evenzeer is de kans zeer klein dat aan de grootste vermogens niet iets extra zal worden gevraagd.” Die analyse maken Bert Bultinck (Knack) en Jan De Meulemeester (Trends-Kanaal Z) in een Trends Talk-special over de verkiezingen. “Vermogensbelasting was ooit een exclusief links thema. Nu is het mainstream geworden.”

Een van de belangrijkste thema’s van de kiescampagne is de invoering van een vermogens- of vermogenswinstbelasting. “Je hoort het eigenlijk bij alle partijen”, zegt Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck. 

“De linkse partijen zijn daar zeer expliciet over. Hoe meer je naar rechts opschuift, hoe vager het klinkt. Maar zelfs Bart De Wever (N-VA) heeft al een kleine opening gelaten om toch eens naar de grote vermogens te kijken.”

De kans dat een zuivere vermogenstaks of ‘rijkentaks’ wordt ingevoerd is bijna nihil. Maar er zal wel gewerkt worden aan een vorm van vermogenswinstbelasting.

Goede huisvader

“Ik heb daar toch enkele vragen bij”, zegt head of business news van Trends-Kanaal Z Jan De Meulemeester: “En dat is alleen al het uitgangspunt. De belasting op arbeid is te hoog. Om daar iets aan te doen denkt men aan een taxshift richting ergens anders, in dit geval vermogens. Maar waar is de reflex die zegt dat we als overheid misschien wat minder moeten uitgeven? De overweging dat we als goede huisvader de middelen efficiënter moeten besteden? We hebben een overheidsbeslag van boven 50 procent. 1,6 miljoen mensen werken voor de staat. In de jaren negentig was dat een miljoen. Daar hoor ik in deze campagne geen voorstellen over.”

Vorige week nog waarschuwden 600 Belgische ondernemers in een open brief voor een vermogensbelasting. “Ze doodt investeringen, jobs en welvaart.”

Consensus groeit

Bert Bultinck: “Er is een consensus gegroeid dat grote vermogens een extra bijdrage moeten leveren. Dat is niet enkel in ons land het geval. Ook de G20 heeft inmiddels een onderzoek besteld naar de vraag hoe een zogenaamde miljardairstaks er zou kunnen uitzien. Die mikt op een wereldwijde vermogensklasse die nog hoger ligt. Tegelijk zie je miljonairs zélf die aangeven dat ze best wat meer willen bijdragen. Het is een trend.”

De volledige Trends Talk over de verkiezingscampagne is hier te bekijken. Trends Talk wordt ook het hele weekend, vanaf zaterdag 11 uur, uitgezonden op Kanaal Z.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content