BERINGEN. HET DOEK VALT

Benvitec is gespecializeerd in het afdekken en inrichten van storten. Het geheim : een flinterdunne folie.

Enkele maanden geleden viel, bijna letterlijk, het doek over het gipsstort van Prayon-Rupel in Rumst. Het stort, dat op non-aktief werd gesteld, kreeg immers een speciale foliebedekking die de door het afval veroorzaakte milieubelasting in de toekomst moet minimalizeren.

Die speciale foliebedekking, voorafgegaan door een 30 centimeter dikke kleilaag en gevolgd door een gedraineerde bewortelingslaag van 70 centimer, werd aangelegd door Benvitec uit Beringen. Benvitec, wat staat voor Belgian Environmental Technologies, werd in 1991 opgericht uit de diversifikatie van de vroegere Kempische Steenkoolmijnen, nu NV Mijnen. Smet-Boring uit Dessel is de andere privé-partner in de onderneming.

Ludo Pellens komt van de vroegere KS en staat nu aan het het hoofd van de 44 werknemers van Benvitec. Zegt Pellens : “90 procent van onze aktiviteit speelt zich af in de sektor van de stortinrichting en afdekking. De overige 10 procent realizeren we door andere milieusaneringsopdrachten. ” In totaal realizeerde Benvitec in 1993 voor ongeveer 160 miljoen frank aan werken.

Het sleutelwoord bij de hoofdaktiviteit van Benvitec, de stortbehandeling, is polyethyleen. De folie die de onderneming gebruikt, bestaat uit deze chemisch inerte stof. Pellens : “Polyethyleen stamt eigenlijk uit de produktie van leidingen. Uit die ervaringen weten we dat de stof minstens 50 jaar meegaat. Maar ze kan ook langer haar funktie uitoefenen. “

Deze oplossing is echter niet goedkoop. Aan de afdichting van het Prayon-Rupelstort in Rumst hangt een prijskaartje van 40 tot 45 miljoen vast, aldus Pellens.

“Onze foliemetode is inderdaad niet de goedkoopste, ” zegt hij, “Maar ze is kwalitatief wel de beste. Met onze 8 ingenieurs volgen we de nieuwste ontwikkelingen trouwens op de voet. “

Momenteel werkt Benvitec onder andere aan een chemisch stort in Antwerpen en een afvalstort in Westmalle. In de toekomst zal er echter gediversifieerd moeten worden, denkt Pellens : “We willen natuurlijk doorgroeien in deze sektor. Maar daarnaast willen we ook andere aktiviteiten in de kunststofsektor opstarten. Ik denk dan aan leidingbuizen, gaswassers en dergelijke in polyethyleen. “

De laatste 3 jaar werd er alvast voor 40 miljoen geïnvesteerd in Benvitec. Deze investeringen en de opgebouwde know-how moeten volgens Pellens een jaarlijkse omzetstijging van 10 procent mogelijk maken.

LUDO PELLENS (BENVITEC). Storten afdekken met flinterdunne folie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content