Beperkte kans op forse eindejaarsrally

© BI

De herfstvakantie geeft nog een laatste reflectiemoment voor de spurt naar het einde van het jaar wordt ingezet. We denken dan ook nog even na over de beleggingskansen voor de komende maanden en jaren. We hebben al sinds het einde van de zomer aangegeven dat we klaarstaan om toe te slaan en de liquiditeiten aan het werk te stellen. Toch hebben we nog altijd een forse kaspositie.

Een stevige eindejaarsrally is volgens ons enkel mogelijk als er relatief snel een verregaand handelsakkoord komt tussen de Verenigde Staten en China. Zoals we de vorige keer nog aangaven, zijn die kansen niet overweldigend groot. Met het oog op zijn herverkiezing zou het voor president Donald Trump ideaal zijn als hij een deal met de Chinezen kan aankondigen tegen eind dit jaar of begin volgend jaar. Het vooruitzicht van een akkoord is ook al een goede zaak voor beurzen, die steeds trachten te anticiperen.

Een realistischer scenario is een akkoord in schijfjes. In dat geval is er nog geen haast bij massaal te kopen, want dan zal een fors beursherstel eerder iets voor begin 2020 zijn. De mogelijkheid blijft natuurlijk ook bestaan dat beide partijen ondanks de mogelijke win-winsituatie toch niet tot een akkoord komen in de volgende maanden en dat de onderhandelingen afspringen. Dan volgt een daling en zal de bodem pas tegen het voorjaar of midden 2020 bereikt worden.

Sowieso blijven we bij ons basisscenario dat de langste stierenmarkt op Wall Street nog niet ten einde is. De turbulente periode kan nog enkele weken of zelfs maanden duren, maar we blijven denken dat daarna nog enkele mooie jaren komen voor de aandelenmarkten. Die kunnen nog een stuk hoger gaan dan de recente top. In het meest optimistische scenario bereiken we in de komende weken al de bodem en zullen we snel aan de bak moeten. In het neutrale, meest realistische scenario hebben we nog een aantal maanden om geleidelijk aan bij te kopen. En in een pessimistisch scenario hebben we nog maanden turbulentie alvorens de bodem is bereikt en we de laatste klimfase van deze stierenmarkt aanvatten.

Wellicht hebben we nog een aantal maanden om geleidelijk aan aandelen bij te kopen.

Gouden herkansing

We mogen niet klagen – na weliswaar moeilijke jaren – over de prestatie van de edelmetalen in de afgelopen twaalf maanden. Maar na de forse klim van 20 procent voor goud en 40 tot 50 procent voor de goudmijnen tussen eind mei en eind augustus zagen we toch vooral lagere toppen. We houden er rekening mee dat de correctiefase van de voorbije weken nog even aanhoudt.

Anderzijds moeten we beklemtonen dat tijdens die forse klim van deze zomer cruciale weerstanden zijn doorbroken, die nu volgens ons een stevige steunzone vormen. We verwachten niet dat de edelmetalen terugkeren naar de bodems van eind 2015 en begin 2016. De huidige terugval situeert zich nog altijd in een opgaande markt. Daaraan verbinden we twee essentiële conclusies. Ten eerste blijven goud en metalen nog vele jaren een basisthema in de voorbeeldportefeuille. Ten tweede zullen we onze positie de komende weken en maanden weer uitbreiden, nadat we ze wegens de correctie hebben teruggeschroefd.

danny reweghs
danny reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content