BENEDIKT TIMMERMAN (55): ‘ALTIJD EEN PLAN B’
De Oost-Vlaming Benedikt Timmerman verliet zijn veilige job bij de farmareus Novartis om in 2001 in Frankrijk een nieuw biotechbedrijf op te richten. Genticel is gevestigd in Toulouse en ontwikkelt therapeutische vaccins tegen baarmoederhalskanker. Vorig jaar bracht Timmerman Genticel naar de beurs om de verdere ontwikkeling van het sterproduct ProCervix te financieren. En die beursgang was zeer ingrijpend, stelt de CEO. “Het was een jaar van grote veranderingen. Als privaat biotechbedrijf zijn het private investeerders die risicokapitaal inbrengen en zich heel sterk mengen in je doen en laten. Het betekent ook dat je een simpele relatie hebt met een paar mensen. Maar zodra je publiek bent, en zeker als je op de Franse én de Belgische beurs aanwezig bent, is dat totaal anders. Publieke investeerders kan je niet zomaar gauw even informeren. Dat moet allemaal veel strikter. We werken er nog steeds aan om die informatiestroom te verbeteren, en dat betekent ook aanwezig zijn op evenementen zoals die van de Vlaamse Federatie van Beleggers eind deze week.”
En operationeel?
BENEDIKT TIMMERMAN. “Daar is minder veranderd. Onze leuze is ‘zeggen wat we doen, en doen wat we zeggen’. Dat hebben we meer dan volledig nageleefd. We hadden gezegd dat we onze klinische fase 2 voor ProCervix zouden doen en in veertien tot zestien maanden de nodige patiënten daarvoor zouden aanwerven. We doen een Europese proef in 39 centra in zeven landen, en hebben de 239 patiënten aangeworven in tien maanden. Doordat we het sneller hebben gedaan, hebben we cash uitgespaard. Het betekent ook dat er geen onverwachte problemen zijn opgedoken, en dat is een positief signaal. Ook voor ons tweede product zitten we volledig op schema.”
U bent opgelucht?
TIMMERMAN. “We waren inderdaad bang om te ontgoochelen, maar kunnen fier zijn. Dat betekent niet dat we geen ongelukken kunnen hebben. Maar we hebben altijd een plan B.
“Alle financiële factoren, ook onze cash burn, volgen perfect onze voorspelling. In 2014 hebben we 10,4 miljoen euro opgebruikt, en dat was volledig in lijn met wat we gezegd hadden. Wij zien de toekomst positief in, want we hebben voldoende middelen om ons plan volledig uit te voeren tot eind 2017.”
U hebt ook een belangrijk licentieakkoord gesloten met het Indiase Serum Institute.
TIMMERMAN. “Dat is het grootste vaccinbedrijf ter wereld. Dat bewijst dat er een groot potentieel is voor onze technologie. Dat zal door onze partner worden verwezenlijkt, maar we hebben toch mooi 57 miljoen euro succesbetalingen in dit akkoord. Daarbovenop ontvangen we royalty’s op de verkoop. Voor een akkoord in zo’n vroeg stadium van ontwikkeling is dat heel bevredigend.”
Het marktpotentieel van ProCervix werd geschat op ruim 1 miljard euro.
TIMMERMAN. “Dat potentieel is nog groter geworden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zou de totale populatie die in aanmerking komt voor het vaccin niet 300 miljoen maar 350 miljoen mensen bedragen.”
Genticel noteert in Brussel en in Parijs. Was dat de juiste keuze?
TIMMERMAN. “Daar ben ik zo blij om. Vooral het ook in België te doen, was de goede keuze. Over het algemeen kennen de Belgische investeerders de biotech- en farmamarkt beter dan de Franse. Dat betekent dat er in België voor relatief gesofistikeerde bedrijven als Genticel een beter begrip is dan in de Franse markt, en dat is heel aangenaam.”
BE.L.
‘We hebben voldoende middelen om ons plan volledig uit te voeren tot eind 2017’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier