België omzeilt toezicht op bevroren Russische miljarden
Tal van Russen die zelf niet gesanctioneerd zijn en van wie ons land toch tegoeden blokkeerde na de inval in Oekraïne, vechten die sancties aan. De federale overheidsdienst Financiën stelt echter alles in het werk om te vermijden dat de Raad van State zich er ten gronde over kan uitspreken. Dat schrijft De Tijd woensdag.
België is koploper in het handhaven van internationale sancties tegen Rusland, met 80 miljard euro aan bevroren tegoeden en 192 miljard euro aan geblokkeerde transacties. Het merendeel van deze 272 miljard euro, in de vorm van contanten, aandelen en obligaties, is ondergebracht bij Euroclear, de Brusselse instelling voor effectenverkeer.
Juridische ingreep
Onderzoek door De Tijd toont aan dat Financiën juridische obstakels creëert om te voorkomen dat de Raad van State zich over de zaak buigt. Russen, van wie de tegoeden zijn ondergebracht bij gesanctioneerde Russische banken, staan zelf niet op de sanctielijst. Hun advocaten klagen dat ze geen eerlijke kans krijgen om de zaak voor de Raad van State te brengen, die de juiste toepassing van het sanctieregime kan beoordelen.
De Thesaurie, een afdeling van Financiën, gebruikt consequent dezelfde juridische igreep om de Raad van State te omzeilen, zo ontdekte De Tijd. Wanneer er een procedure wordt gestart tegen de weigering om tegoeden vrij te geven, trekt de Thesaurie de oorspronkelijke weigering in. Hierdoor vervalt de zaak voor de Raad van State, die zich daardoor niet inhoudelijk kan uitspreken.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier