Belgische paardenfokker stuurt bevroren paardenembryo’s naar de VS

De paardenfokkerij Mares of Macha in Vleteren heeft een eerste partij van tien ingevroren embryo’s van jumpingpaarden verzonden naar de Verenigde Staten. “Dat is een primeur”, zegt gedelegeerd bestuurder Klaas De Coster. “De administratieve voorbereiding heeft meer dan twee jaar geduurd. Het voordeel van het vervoer van embryo’s is de lage prijs: 1000 euro of een honderdste van het vervoer van een paard. Het is ook duurzamer.”

Mares of Macha heeft in Italië een stal met 35 merries. Hun eicellen worden onder een microscoop bevrucht met het sperma van hengsten die prijzen hebben behaald op de Olympische Spelen of wereldkampioenschappen. Dikwijls gebeurt de keuze van de ouders op specifiek verzoek van de klant. Het embryo wordt bevroren, in een proefbuisje gestoken en wereldwijd getransporteerd.

Een jaar geleden namen Pieter Devos en zijn familie een participatie in het bedrijf. Devos behoorde tot het nationale jumpingteam dat op de Spelen een bronzen medaille behaalde. Hij is actief bij de paardenfokkerij en -handel Devos Stables.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content