BELGISCHE ONDERNEMERS

MEESTE BELGEN IN AZIE.

Het aantal Belgische bedrijven neemt toe. Onlangs nog streek Amylum uit Aalst neer in Hongkong. Piet Steel, tot voor kort consul-generaal : “De welvarende Hongkongse markt groeit op termijn naar 10 miljoen mensen ; er verandert niets aan de strategische ligging. Het is belangrijk dat onze bedrijven er rekening mee houden dat bedrijfsgroepen uit China geleidelijk aan de economie zullen domineren. Hong Kong Telecom en Cathay Pacific zijn al in Chinese handen.”

Johan Verkammen, de Belgische consul in Hongkong : “De Hongkong-Chinezen zijn nationalistisch en fier dat er een einde komt aan het koloniaal tijdperk. Ze verlangen, ondanks hun twijfels, naar de hereniging met het grote moederland.”

Met ongeveer 600 Belgen heeft Hongkong de grootste Belgische kolonie in Azië (ter vergelijking : er zijn 2300 Nederlanders in Hongkong). In totaal zijn er meer dan 60 bedrijven die zich “Belgisch” kunnen noemen. Men vindt in Hongkong tal van Belgische producten : Antwerpse diamanten en een ruim aanbod van bieren en voedingswaren : Stella, Hoegaarden en Leffe, Duvel ; Brusselse paté uit Veurne, Brabants witloof en pralines van alle mogelijke merken. Ook bloemenschikker Daniel Ost kent er succes. De drie grootbanken zijn sterk vertegenwoordigd : Generale Bank met haar lokale Belgian Bank (30 kantoren en 850 werknemers), Kredietbank en Bank Brussel Lambert. Naast tal van maritieme ondernemingen, zijn er Petrofina, UCB, de Generale Maatschappij met onder meer Sogem en Tractebel en baggeraars Jan De Nul en Dredging.

Bruno Simpelaere, general manager van de Komense chocoladeproducent Italo Suisse : “De kapitalistische gedrevenheid kan niet worden getemperd : men wil hier vooral geld verdienen. Dat zal na ’97 niet veranderen.”

De uit Ronse afkomstige zakenman Jean-Paul Cuvelier van Alfa Technology Ltd en Zoo Design Ltd : “Na 30 juni ’97 zal het waarschijnlijk nog beter gaan. De Britse gouverneur Chris Patten introduceerde tot woede van de Chinezen, na 153 jaar kolonisatie en net voor hij de deur achter zich dichtslaat, de politieke democratie. Beijing zal na ’97 een domper zetten op dat politieke tumult en de overgrote meerderheid van de Chinezen zal zich daarnaar schikken.”

Hans-Erik Rhodius, financieel en administratief directeur Azië van Interbrew : “Politieke oppositie zal minder worden getolereerd, het zakenleven zal daar echter weinig hinder van ondervinden.”

Ferdinand Van Wichelen, een Belgisch consultant in Azië : “Hongkong is groot geworden dankzij een betrouwbaar en onafhankelijk gerechtelijk apparaat en een administratie die betrekkelijk vrij was van corruptie. Dit zal geleidelijk afbrokkelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content