Belgische groei valt stil, wat nu?

De groei van de Belgische economie is stilgevallen. Toch verwacht conjunctuurspecialist Jef Vuchelen nog altijd 2 % groei in 2005.

De flashraming van het BBP die het Instituut voor de Nationale Rekeningen vorige week de wereld instuurde, sloeg in als een bom. De Belgische economie maakte in het eerste kwartaal van 2005 een pas op de plaats en groeide niet meer. Dat klinkt onheilspellender dan het is. De economie draaide immers op een hoger toerental dan het gemiddelde van 2004. Zelfs als we de rest van het jaar op dit toerental blijven steken, zullen we in 2005 meer geproduceerd hebben dan in 2004. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2004 is de economie nog met 1,8 % gegroeid.

“Ik verwacht dit jaar een economische groei van 2 %,” zegt conjunctuurspecialist Jef Vuchelen. De VUB-professor was een van de eersten die voorspelde dat 2004 beter zou uitpakken dan verwacht en dat 2005 wel eens minder zou kunnen zijn dan gedacht. Hij volgde gewoon de curve van de conjunctuurindicator van de Nationale Bank.

JEF VUCHELEN (VUB). “De hoofdschuldige is de tegenvallende groei in Duitsland. De Belgische economie loopt klassiek wat voorop in de conjunctuurcyclus, maar Duitsland is niet gevolgd en dat weegt op de Europese en Belgische groei. De IFO-indicator, een belangrijke Duitse conjunctuurindicator, boert verder achteruit en het pessimisme bij de Duitse ondernemers neemt toe. Dat inspireert ook de Belgische bedrijven niet tot grootse plannen. De Belgische bedrijfsinvesteringen waren vorig jaar al ondermaats, ondanks de goede conjunctuur.”

We mogen dus een kruis maken over de groeivoorspellingen die het tot vorige week over meer dan 2 % hadden?

VUCHELEN. “Op basis van de conjunctuurindicator van de Nationale Bank houd ik het bij 2 % groei dit jaar. Maar de inzinking van de groei in het eerste kwartaal is groter dan ik had verwacht. Er zit wel nog een foutenmarge op deze raming en mogelijk wordt het cijfer nog gecorrigeerd. Als de inzinking blijft duren, wordt het een pijnlijk verhaal. Dan verwacht ik een groei van 1,5 % of minder. De kans op een scenario met een groei van minder dan 1 % schat ik op 10 tot 15 %. Kruipt de Duitse economie uit het dal, dan is de inzinking van tijdelijke aard.”

Een forse groeivertraging trekt ook een streep door de begroting.

VUCHELEN. “De begroting voor 2005 zal geen grote averij meer oplopen, er is ook een reserve ingebouwd voor een tragere groei. Ik maak me wel zorgen over de begroting voor 2006. De opmaak van die begroting start nu al en dat gebeurt in een sfeer van tegenvallende conjunctuur en politieke crisis. Een val van de regering is in vergelijking met vroeger wel niet meer zo catastrofaal voor de groei en de begroting, maar 2006 is een belangrijke begroting, omdat 2007 een verkiezingsjaar is en daarna begint de kostprijs van de vergrijzing op de agenda te wegen.”

D.K.

“De hoofdschuldige is de tegenvallende groei in Duitsland.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content