BELGISCHE FRANK
Mysterieus zwak ?
De Belgische frank heeft al enkele maanden last van slappe benen. Momenteel moet ongeveer 20,65 frank worden neergeteld voor een Duitse mark, terwijl de spilkoers binnen het EMS is vastgeklikt op 20,6255. Een afwijking van nauwelijks meer dan 0,1 %, maar de zwakte van de frank ligt in het feit dat, om die koers te verdedigen, de geldmarktrente de hoogte in moest. De Nationale Bank ( NBB) verkrapte daartoe de liquiditeit op de geldmarkt. Bijgaande grafiek toont aan dat het verschil met Duitsland nu oploopt tot 40 basispunten, terwijl eerder dit jaar de Nationale Bank nog met een negatief verschil kon uitpakken.
Een pasklare verklaring hebben analisten niet meteen voorhanden. Feit is dat NBB-gouverneur Alfons Verplaetse en minister van Financiën Philippe Maystadt (PSC) zelf het vuur aan de lont staken toen ze begin dit jaar verklaarden dat er geen reden was voor de toenmalige sterke notering van de frank en dat hij best naar zijn spilkoers tendeerde. België is er een groot voorstander van om de huidige spilkoersen als conversiekoersen naar de euro te nemen.
Peter Vanden Houte ( BBL-studiedienst) : “De jongste weken verdedigt de Nationale Bank heel agressief de frank rond deze spilkoers, zelfs als de frank het moeilijk krijgt. Want hoe langer de frank aan zijn spilkoers kleeft, hoe meer dat het Belgische standpunt staaft. Zonder het perspectief van de Europese Monetaire Unie is dit echter het ideale scenario om speculanten uit te dagen. Omdat op 1 mei 1998 met de bekendmaking wie met de euro mag meedoen de frank en de mark hoogstwaarschijnlijk toch versmelten in de euro, heeft speculeren evenwel weinig zin. Alleen als het perspectief van de euro dreigt weg te vallen, is de frank een van de eerste slachtoffers. Want zonder euro zal de markt enkele Belgische basiscijfers, zoals de hoge staatsschuld of de hoge werkloosheid, herbekijken.”
De twijfel rond de euro stak een eerste maal de kop op in maart, wat ook in de grafiek te merken is. Sinds einde mei was de onzekerheid niet meer weg te branden door de koers die de socialisten in Frankrijk varen en de Duitse moeilijkheden om de begroting onder controle te houden. De Belgische frank is daarvan het slachtoffer. Gouverneur Verplaetse moet nog altijd met lede ogen vaststellen dat voor de financiële markten de Belgische frank in de lade met de Franse frank zit, de jarenlange koppeling met de Duitse mark ten spijt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier