BELGISCHE BAAN

IN TWEE RICHTINGEN.

Baan heeft twee vestigingen in België, die echter niet dezelfde moedermaatschappij en niet dezelfde doelgroep hebben. Baan Belgium ressorteert onder het beursgenoteerde Baan Company en richt zich op licentieverkoop en op grote ondernemingen. Baan Business Systems Belgium valt onder het niet-beursgenoteerde Baan Investment bv (dat 43 % van Baan Company controleert) en richt zich op middelgrote bedrijven van 100 tot 1000 werknemers met tot 100 gelijktijdige gebruikers. Beide Baan-bedrijven werken vanuit Antwerpen. “Het implementeren van systemen zoals SAP of Baan, die een impact hebben op de hele organisatie van uw bedrijf, is altijd een hele klus,” zegt optimalisatie managerLuc Van der Stock van Baan Business Systems Belgium (BBS). “Maar Baan is gegroeid vanuit de kmo-markt en is al jaren bezig met het probleem van een snelle, eenvoudige implementatie. Op alle gebieden : door de ontwikkeling van software in componenten, door de documentatie, de manier van invoeren, het ontwerpen van referentiemodellen per industrietak enzovoort.”

BBS richt zich in België op specifieke sectoren, zoals machinebouw, elektronica, voedingsindustrie en automobieltoeleveranciers. Vorig jaar realiseerde het een omzet van bijna 151 miljoen frank (+17 %), met een bedrijfswinst van 13 miljoen frank (+111 %) en een nettowinst van 1,7 miljoen. “Marktaandeel en dienstverlening zijn onze eerste doelstelling, niet het maximaliseren van de winst,” zegt Van der Stock. Baan Business Systems Belgium is in 1990 onder de naam Prosis Europe opgericht als zelfstandig distributeur van Baan-producten één van de eerste internationale stappen van de Nederlandse groep. Afgelopen zomer nam Baan Investment Prosis Europe helemaal over en werd het kapitaal met 1 miljoen dollar opgetrokken tot 40 miljoen frank. In de kmo-markt concurreert Baan met MFG Pro, Chess en een tiental andere producenten van Enterprise Resource Planning pakketten.

Baan Belgium van zijn kant tornt bij de multinationals vooral op tegen SAP, Oracle en SSA. Het startte pas in oktober 1995 en haalde over zijn eerste boekjaar een omzet van 67 miljoen frank, met een bedrijfsverlies van 11 miljoen. “Zeer begrijpelijk als u weet dat een verkoopcyclus van 12 maand normaal is,” zegt Luc Van der Stock. Baan Belgium, nu een 30-tal medewerkers, haalde wel een referentieklant binnen, Levi Strauss. Behalve de beide Baan-bedrijven zijn ook in België enkele consultants met Baan in de weer. Daaronder de Big Five en groten als Origin, Cimad of Bull.

BNL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content